help hitte
Blog

Help, hitte!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

Het weer is tropisch warm in Nederland. De zonkracht is uitmuntend hoog, lichaamsdelen worden bedolven onder de zonnebrandcrème en survivaltips tegen de hitte vliegen om je verbrande oren. Help, hitte!

Met klotsende oksels probeer ik er alles aan te doen om wat af te koelen. Ik loop te puffen en te hijgen en krijg het Spaans benauwd van deze temperaturen. Het zweet breekt me uit. Hoe ga ik in godsnaam de zomer te lijf?

Albino

Ik haal alles uit de kast om de hitte tegen te gaan, maar trek zo min mogelijk aan. Door luchtige, dunne kleding kan de wind namelijk goed doorwaaien. Alles om niet oververhit te raken. Ook verander ik in een albino, door de zonnebrand met factor 50 die ik over mijn gehele lichaam smeer. Zelfs op plekken waar de zon níet schijnt. Ik wil tenslotte niet verbranden om uiteindelijk zo rood als een kreeft te worden. Toch voel ik het zweet alsnog langs mijn rug naar beneden sijpelen en de hitte maakt me dorstig.

Lichaamstemperatuur

De vriezer draait overuren. Dit omdat ik mijn drankjes koel en mét ijsklontjes wil nuttigen. Toch geeft Gezondheidsnet juist het advies om warme dranken te drinken ter verkoeling. De website zegt dat ‘de hoge temperatuur zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur’. Je koelt hierdoor sneller af, omdat je lichaam zich hierop aanpast door je lichaamstemperatuur te laten dalen. De koude dranken laten je lichaam ook afkoelen, maar daardoor gaat het harder werken om op te warmen. En daardoor krijg je het blijkbaar nóg sneller warm. Omdat ik geen theeleut ben, houd ik het toch bij een glas cola met ijsklontjes ;-)

Zwetende otter

Door het drinken koel ik helaas dus niet echt af – als ik Gezondheidsnet moet geloven – en dus probeer ik andere manieren om mezelf minder als een zwetende otter te voelen. De temperatuur in mijn kamer probeer ik enigszins begaanbaar te maken door het raam de hele dag gesloten te houden. Zo dringt er geen warme lucht binnen. En ook het gordijn blijft dicht, om mijn kamer niet dezelfde warmtegraad te geven als die van de Sahara. Met een ventilatorverzameling waar Hans Klok U tegen zou zeggen, laat ik de koele briesjes door de ruimte waaien.

Baden in het zweet

Hoewel mijn kamer de hele dag wordt afgekoeld door de fan, heb ik het idee dat ik ’s nachts alsnog lig te baden in mijn eigen zweet. À la Tarzan lig ik in niets minder dan mijn onderbroek onder een dun lakentje te woelen. Uitgeput hoop ik dat het morgen weer wat koeler wordt. Je weet het immers nooit met dit land.

Licht, camera, actie! Niek (19) is een echte dramaqueen en houdt van alles wat te maken heeft met theater. Vaker nog zit hij achter een beeldscherm voor de nieuwste Facebook-updates, de gekste YouTube-filmpjes en het laatste nieuws. Deze journalist in spé blogt voor 7Days om meer ervaring op te doen voor zijn opleiding journalistiek. Lees hier meer blogs van Niek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren