stress school blog

Help, ik heb vakantiestress door school!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Ein-de-lijk vakantie! Na examens (of gewoon een lang schooljaar) hoor je te kunnen genieten van je vrije tijd, maar ik kan dit niet. Deze tijd voelt niet vrij, en ik kan er dus ook niet van genieten...

Elke keer als ik Netflix kijk, door Instagram scroll of zelfs een boek lees dan krijg ik een naar gevoel in mijn buik. Een piepstemmetje in mijn hoofd zegt afkeurend: 'Hoor je niet iets belangrijk(er)s te doen?' Het antwoord hierop is nee, maar dit verandert helaas niks. Waarom kan ik niet relaxen? 

Waarom

Zelf denk ik dat het komt omdat ik al mijn hobby's (als je Netflixen een hobby kunt noemen) associeer met het uitstellen van schoolwerk. Zeker richting mijn eindexamens was ik nooit écht klaar met school. Ik kon altijd nog meer leren, nog meer oefenen of gewoon überhaupt meer doen. Dat kan nu niet meer, maar dat vervelende gevoel dat ik nog iets moet doen gaat maar niet weg.

Mijn oplossing

Na twee weken vakantie (wow, de tijd vliegt) merk ik dat afspreken met vrienden niet meer als uitstelgedrag voelt en ik me ook niet meer zo schuldig voel. Het begint erop te lijken dat mijn brein de associatie van relaxen en leuke dingen doen met stress voor school aan het herschrijven is. Het beste advies wat ik je dus kan geven - als jij hetzelfde ervaart - is rewire your brain  en ga eropuit. Het kost wat tijd voor je hersenen de bedenkingen aanpassen, maar je doet in ieder geval leuke dingen en het levert uiteindelijk het gewenste resultaat op: onbezonnen kunnen genieten van leuke dingen doen!

Jouw oplossing

Achteraf gezien had ik het probleem kunnen voorkomen door de associatie van hobby's en stress überhaupt nooit op te bouwen. Al denk ik niet dat ik van mezelf kan vragen om nooit meer schoolwerk uit te stellen want dat is gewoon niet realistisch. Maar misschien helpt het wel als ik - en jij dus ook  - elke keer even een momentje neemt om tegen jezelf te zeggen: 'Ik begin niet meteen aan mijn schoolwerk maar doe eerst iets leuks en dat is oké!' Moet je alleen daarna natuurlijk wel zorgen dat je ook echt aan de slag gaat met je schoolwerk.

Grote Engeland-fan (17) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten