Blog

Het beste medicijn tegen een kater

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

Na een avond stappen lig ik met knallende koppijn in mijn bed. Tóch iets te veel biertjes achterover getikt. Ik serveer een cocktail van alcohol en maagzuur in de wc, terwijl ik mijn kater probeer te onderdrukken.

 Ik weet niet alles meer, ik had een slokje op… ♪ Dré Hazes galmt nog even na in mijn hoofd en langzaam proef ik de pils voor de tweede keer. Helaas gaat het nu alleen terug omhoog.

Teunisbloemolie en asperges

Snel spoel ik het door de wc. Met mijn brakke hoofd speur ik het internet af naar tips om mijn kater te verminderen. Via Oma weet raad kom ik handige tips tegen uit de tijd dat je grootmoeder nog geen advocaatjes zat weg te lepelen. Helaas word ik niet heel vrolijk van het advies om teunisbloemolie – iets wat je natuurlijk standaard in huis hebt – in te nemen. En de tip om een blik asperges op te eten om mijn ‘lever te ontgiften’ maakt me juist nóg misselijker.

Pleur op met pleur!

Om mijn brakke hoofd wat wakker te maken, besluit ik om maar even koffie te gaan zetten. Ik schenk mijn beker vol, maar dan lees ik dat cafeïnehoudende dranken juist het tegenovergestelde werken als je een kater hebt. De ochtend ná het uitgaan een kopje koffie of colaatje achteroverslaan is dus niet zo slim, maar je kan dat colaatje natuurlijk wel tíjdens het uitgaan drinken. Hebben je vrienden gelijk een Bob! Mijn geplande cappucinootje gaat helaas niet door. Cafeïne bevordert namelijk het vochtverlies en bloedvatvernauwing, wat hoofdpijn kan veroorzaken of verergeren. Pleur maar op met dat bakkie pleur, want daar zit ik niet op te wachten!

‘Ongewenste interacties’

Doordat ik de hoofdpijn niet wil verergeren, neem ik maar een paracetamol. Hoewel het volgens Wikipedia niet altijd aan te raden is omdat deze ‘ongewenste interacties aan kunnen gaan met alcohol die nog in het lichaam aanwezig is’, zullen de pijnstillers meestal een positief effect hebben op symptomen als hoofdpijn. Ook vertelt de site me dat ‘het eten van iets sterk gezouten’ de vochtbalans verbetert. ‘Zout houdt vocht vast, wat belangrijk is omdat alcohol het tegengestelde doet.’ Ik trek dus maar gauw een zak chips open, want ook vet zorgt ervoor dat je lichaam alcohol sneller kan verteren. Even langs de döner kebab-tent na het stappen kan dus ook geen kwaad!

Inkakken is bijpakken

De allerbeste tip is natuurlijk om te drinken met mate. Want ook zonder alcohol kun je flink wat plezier hebben!

Memes, gifjes en kattenfilmpjes. Niek (20) is vaak scrollend door een tijdlijn te vinden. Facebook, Instagram of YouTube: áls er maar wat te lachen valt! Deze journalist in spé blogt voor 7Days om meer ervaring op te doen voor zijn opleiding journalistiek.. Lees hier meer blogs van Niek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren