Blog,

Het gevaar van hoge verwachtingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Stel je voor: je gaat op studiereis met school. Uit nieuwsgierigheid zoek je recensies van het hotel op en je ziet douches vol schimmel, deuren met gaten erin en 'bloedvlekken' op de muren. Hoe moet je dan reageren?

Positieve verwachtingen creëren die nergens op gebaseerd zijn kunnen leiden tot teleurstelling. Maar als ik naar een foto van een douche kijk waarop je meer schimmel ziet dan douche krijg ik mezelf niet zover dat ik zeg: 'Een beetje schimmel is niet erg!'

Van alleen maar negatieve gedachten wordt een mens ook niet zo vrolijk. Maar een positieve instelling hebben ondanks de vele negatieve informatie: hoe doe je dat?

Je gelijk halen

Is negatief denken dan de oplossing? NEE. Dat kan leiden tot twee dingen: je gaat bij de pakken neerzitten waardoor alles wordt verpest voordat het überhaupt begonnen is. Of je praat erover en steekt iedereen aan met je gezeur tot het punt dat de mensen om je heen er ook geen zin meer in hebben! Door deze dingen voorkom je een teleurstelling, maar is het dat wel waard? De enige vreugde die je eruit haalt is dat je gelijk hebt.

Balans

​Maar er moet toch een oplossing zijn? Veel mensen proberen dingen over zich heen te laten komen: geen verwachtingen, geen teleurstellingen... maar ook geen voorpret. Tot nu toe klinkt dit als de beste optie. Maar als je je compleet moet focussen op geen verwachtingen opbouwen, dan kun je er dus ook niet over praten. En dat is ook weer zoiets.

Bewust of niet: verwachtingen heb je altijd. En voorpret heet niet voor niets voorPRET, dus vind ik het zonde om dat te missen. Wat ik uiteindelijk heb gedaan?

De oplossing

Zoals ik eerder al zei, ik kan mezelf niet positief laten denken als ik die aanleiding niet zie. Wat ik wel kan doen is leren lachen om het negatieve. Grappen maken over de schimmeldouches en bloedvlekken gaf me veel voorpret. En vaak worden de grappen zo overdreven dat het vrijwel onmogelijk is dat ik voor nare verrassingen kom te staan. Is dit een logische oplossing? Waarschijnlijk niet. Werkt het voor iedereen? Nee. Maar voor mij werkt het wel en dat is al beter dan ik had verwacht.

Grote Engeland-fan (16) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren