blog ongezond eten
Blog

Het gevaar van ongezond eten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Ongezond eten is zo net gemakkelijk als ademen. Mensen doen het gedurende de dag vaak. Voordat je het door hebt, sta je met een frietje in je handen en sluit je vervolgens de dag af met een zak chips.

Want wees eerlijk, het lekkerste eten bevat meer vetten en suikers dan je op een hand kunt tellen.

Ik ben één van die mensen. Die vlug voordat de trein gaat nog een chocoladereep haalt op het station. Na zo’n lange dag heb ik dat wel verdiend, vind ik. Maar is dat zo? Verdien ik het om nog meer energie te verliezen aan suikers en calorieën te winnen?

Beïnvloeding

Dit is geen betoog over de gedachte dat iedereen gezond moet gaan eten, ik vind dat iedereen zelf mag bepalen wat-ie eet. Maar als ongezond eten jouw gezondheid negatief beïnvloedt, wat bij de meesten gebeurt, lees dan even verder.

Negatieve effecten

Allereerste het zichtbare effect: je komt aan. Daarnaast zijn er ook effecten die van binnenuit komen en die niet direct zichtbaar zijn. Zo gaat je conditie achteruit, kunnen je gewrichten verslechteren en vergroot je de kans op diabetes.

Misschien zijn deze effecten bekend voor je en een reden om jouw eetpatroon aan te passen. Voor mij waren niet deze feiten de reden om mijn eetpatroon aan te passen, dat was mijn eczeem. De helse jeuk waarvan ik geen idee hoe het telkens ontstond. En toen kwam ik erachter: het verergerde steeds als ik ongezond had gegeten.

Eczeem

Eczeem ontstaat namelijk van binnenuit. En hierdoor wordt nog eens extra duidelijk dat je bent wat je eet. Waar ik ook las over verkeerde eetgewoontes, overal stond dat het je eczeem kan aanwakkeren. En misschien denk je nu: ik heb helemaal geen eczeem. Dan toch is gezond(er) eten een aanrader. Het vermindert niet alleen eczeem, het zal ook helpen bij andere gezondheidsklachten. Het zal je helpen om meer energie te krijgen en om je beter in je vel te voelen.

Meer energie

Heel eerlijk: ik voel mij een stuk beter na een bakje fruit dan na een hele zak kroepoek. Een zak kroepoek die ik heus nog wel zal eten in de toekomst, maar misschien deel ik hem dan. Of leg ik hem op tijd weg.

Tips

Iets wat wonderen doet voor de huid is water. Het is heel belangrijk om je lichaam te ontgiften en water helpt daarbij.. Ook biologische groenten en fruit zijn goed voor je gezondheid. En voor de mensen met een droge huid, door de winter of helaas aangeboren, zijn vitamine A en B een aanrader. Internet staat bomvol met nog meer tips, maar uiteindelijk ben jij degene die ‘nee’ moet zeggen tegen dat patatje.

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren