Schoolblog

Het leven na de brugklas: van engeltjes tot bengeltjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maaike
Maaike
Wiersma

Naarmate ik de middelbare school doorloop, is mijn obsessie voor kleurrijke agenda's langzaam een stille dood gestorven. Hetzelfde geldt voor de hoop van de leraren. Maar toch ben ik uiteindelijk in 5-havo terechtgekomen. Een wonder, als je ziet wat er over is van het engelachtige scholierenleven waar iedereen in de brugklas mee begon.

De eerste keer dat ik schoolspullen kocht, herinner ik me als de dag van vandaag. Samen met mijn zus, die al veel ouder en wijzer was, ging ik op pad om de Action en de HEMA leeg te kopen. Alle kleurige spullen nam ik in beslag en ik keek toe hoe mijn zus alleen alle zwarte kaftrollen en schriften meenam. 

Geliefde onderdeuren
In de eerste klas pronkte iedereen nog met zijn zelf-in-elkaar-gezette agenda. Ook werden de boekkaften uitbundig besproken en waren de etuis een erg populair gespreksonderwerp. Iedereen maakte zijn huiswerk uitvoerig en niemand hoefde een gele kaart te halen. Niemand vergat ooit zijn spullen omdat we deze al hadden klaargezet voordat we naar bed gingen. De leraren waren met de bruggers in de zevende hemel, maar beseften nog niet dat er een keerpunt zou komen.

In de tweede en derde klas werden we al minder gezien als schatjes en stond er soms een rij bij de administratie voor de gele kaarten. De boeken werden al minder fleurig gekaft en ook de zelfgemaakte agenda’s verdwenen van tafels.

Het gedoemde keerpunt
Ik ben nu vier jaar ouder dan de bruggers, twee koppen groter en heb een drie maten kleinere tas. ik ben weer op zoek naar schoolspullen. Het is één dag voordat de lessen weer beginnen. Al het kleurig kaftpapier is al twee maanden lang uitverkocht, dus grijp ik maar weer naar zwart. Half kaftend en whatsappend kaft ik mijn laatste boek en zie dat het alweer 23:00 uur is. Ik kruip in bed en val in slaap.

Ik word wakker van mijn moeder die naar boven schreeuwt dat ik allang op school had moeten zijn. Ik pak mijn boeken zonder om te kijken naar mijn rooster en haast me naar school. Als het blijkt dat ik alle verkeerde boeken bij me heb en ik toch al te laat ben, weet ik dat ik een echte diehard-vijfdeklasser ben.

Ga jij zelf naar de brugklas en kun je je niet voorstellen ooit zo te eindigen? Lees dan ook dit blog even.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren