Leelah graf

Het meisje Leelah

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Lotte
Schuengel

'Toen ik 14 was, leerde ik wat transgender betekende en huilde ik van geluk. Na tien jaar verwarring begreep ik eindelijk wie ik was. Ik vertelde het meteen aan mijn moeder en zij reageerde extreem negatief. Ze vertelde me dat het maar een fase was, dat ik nooit helemaal een meisje kon worden, dat God geen fouten maakt, dat ik het mis had.'

Bovenstaande schreef Leelah Alcorn (geboren als Joshua Alcorn in 1997) in haar zelfmoordbrief die ze op Tumblr plaatste opdat de hele wereld het kon lezen. Ze vertelde over hoe haar zwaar christelijke ouders haar, nadat ze uit de kast was gekomen, ervoor zorgden dat ze zichzelf begon te haten. Hoe ze haar verplichtten in therapie te gaan. Hoe ze haar verzoek om naar het ziekenhuis te gaan om fysiek een meisje te worden weigerden, waardoor Leelah het idee kreeg dat ze nooit eruit zou kunnen zien als ze wilde. Hoe ze haar opsloten in haar kamer en volledig van de buitenwereld isoleerden.

Post van moeder 
Op 28 december pleegde Leelah zelfmoord door voor een auto te springen. Ze was toen 17. Op Facebook schreef haar moeder dit:'Mijn 16-jarige zoon, Joshua Ryan Alcorn, is vanochtend naar de hemel gegaan. Hij maakte een ochtendwandeling toen hij door een vrachtwagen werd geraakt. Bedankt voor al jullie berichten, medeleven en bezorgdheid. Blijf alsjeblieft voor ons bidden.'

Haar post maakte veel mensen erg boos. Ten eerste zou ze de leeftijd van haar kind fout hebben, ten tweede heeft ze het nog steeds over haar zoon Joshua en ten derde laat ze de hele zelfmoord buiten beschouwing en beschrijft ze het als een ongeluk. 

Begraven in pak
Uitgaande van Leelahs brief hadden haar ouders hadden totaal geen respect voor haar identiteit, haar wensen en haar geluk, zo klinkt het. Ze waren te gefocust op hun eigen comfort. Ook na haar dood lijkt dat niet veranderd te zijn. Leelah is namelijk in pak begraven en op haar grafsteen staat Joshua Ryan Alcorn. 

'Mijn dood moet iets betekenen' schreef Leelah in haar brief. Ze zei ook dat geslachtsidentiteit iets moet zijn waar kinderen op school over leren, opdat ze geen vooroordelen zullen hebben en een ander niet behandelen zoals Leelah zelf werd behandeld. 

Ik ben het met haar eens. Als ik niet dagelijks op Tumblr zou zitten, zou ik nooit hebben geweten wat de moeilijkheden zijn voor jongens die eigenlijk meisjes zijn en meisjes die eigenlijk jongens zijn. Het lijkt allemaal zo simpel, maar Leelah bewijst dat het dat helemaal niet is.

De selfie hierboven komt van Leelah's Tumblr: Lazerprincess.tumblr.com. Die pagina is inmiddels echter offline gehaald.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren