eindexamen zenuwen angst
Schoolblog

Het zijn maar examens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Rosemarie Roos van der Tol
Rosemarie
van der Tol

De eindexamentijd komt eraan en dat betekent grote stress onder de laatstejaars. Jongeren ontbreken tijdelijk in het straatbeeld en er schijnt zelfs méér Ritalin te worden gebruikt. Maar waarom strest iedereen eigenlijk zo over die examens? 

Zelf kom ik er dit keer ook niet onderuit: na zes jaar zwoegen op het vwo waag ik me dit jaar aan die grote eindtoets, waar ik met al mijn opgedane kennis mag gaan spuien. Ik noem het een grote toets, want het woord examen is maar eng. 

De angst zit in het woord
Is het examen nou echt zo anders dan die 300+ testen die je eerder al maakte? Waarschijnlijk niet. Ietsjes langer misschien, maar zeker niet moeilijker. Het woord zelf is gewoon onbekend (je hebt nog nooit een echt examen gemaakt) en dat maakt het beangstigend. 

Realiseer je dat je het al kunt. Je hoeft niets meer te bereiken, alleen te bewijzen. Nu wil ik geen leraar spelen, maar ik zal de open deuren voor je intrappen: alles is herhaling, je hebt het allemaal al eens gehad en je hebt de benodigde kennis al. Misschien is het net als bij mij ver weggestopt in een zwart gat van je brein, maar dat kun je altijd ophalen toch? 

Dezelfde leraar staat voor je, dezelfde mensen die je al kent uit de brugklas zitten achter je. De gymzaal stinkt nog net zo als tijdens de piepjestest die je altijd zo haatte. Het is allemaal niet zo nieuw en eng als je denkt.

eindexamen zenuwen angst

Leren is niet verkeerd
Het is oké om je een paar uurtjes op te sluiten met een oud examen Nederlands of een natuurkunde-examenbundel. Broodnodig zelfs: hoe slim je ook bent, zonder voorbereiding ga je het niet halen. Maar probeer het ook te relativeren. Je hóéft niet 24/7 te leren. 

Ja, het is flink stof dan normaal, maar je hebt dan ook vier weken lang(er) om te leren. Daarnaast heb je geen irritante SO’s, mondelingen of huiswerk dat je moet laten aftekenen. Je voorbereiding is stukken beter dan op een doodgewoon schoolexamen, en daar haalde je waarschijnlijk ook gewoon voldoendes voor.  

Er is leven buiten school om 
Blijf naast dat leren vooral ook leuke dingen doen: ga juist wel lekker naar de stad met je vrienden of gun jezelf dat avondje bankhangen. Examens betekenen niet dat je je hele leven moet omgooien en je jezelf niets meer mag gunnen. Je presteert zelfs beter als je zelf ook ontspannen bent. 

Uiteindelijk zijn het maar examens: je laatste testen op een middelbare school waar je allang op uitgekeken bent, net voor een zomer van drie maanden en de tijd van je leven op je vervolgopleiding. Zo gezien is het al een stuk minder eng. 

Het is zomervakantie! Terwijl de 7Days-redactie uitrust in een zonnig oord, schotelen we jou de allerbeste blogs van het afgelopen halfjaar nog eens voor. Zoals deze van Rosemarie (18).

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren