hoe begin ik aan school
Blog

Hoe… Begin ik goed aan het nieuwe schooljaar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

De afdeling ‘schoolspullen’ van de HEMA wordt dagelijks leeg gekocht en je hoort overal mopperende tieners die er er niet aan willen toegeven dat hun vakantie voorbij is. Het is nog zomer en toch gaat voor een deel van Nederland het nieuwe schooljaar al van start. Alleen, hoe begin je daar het beste aan? Een paar tips.

1. Stop een pakje kaarten in je tas

Eens in de zoveel tijd krijg je op de middelbare school een nieuw rooster. In de eerste jaren sluiten de vakken over het algemeen goed op elkaar aan, maar na de profielkeuze is dit meestal niet meer het geval. Geregeld krijg je te maken met tussenuren. Er is slechts één manier om die tijd goed op te vullen: kaarten! Spellen die de moeite waard zijn om te spelen, kun je vinden onder de namen ‘liegen’, ‘shithead’, ‘presidenten’ en ‘klootzakken’.

2. Begin op tijd met kaften

Kaften is een klusje dat er nou eenmaal bij hoort. Persoonlijk zou ik er niet mijn beroep van maken. Bij de eerste drie boeken zie ik de lol er nog wel van in, maar bij de vierde vind ik het wel mooi geweest. Start dus op tijd met het kaften van je schoolboeken, zodat je het eventueel kan verdelen over een aantal dagen. Een tip wat betreft het kaften zelf: zorg dat je ruim genoeg kaft en niet te zuinig bent. Bij het gebruiken van te weinig papier heb je namelijk een grote kans dat de je zorgvuldig ingepakte boek na een week al geen bescherming meer heeft.

3. Sla een XXL voorraad pennen in

Het grootste obstakel van de middelbare schooltijd is zonder twijfel het gebrek aan pennen. Deze mormels raak je vaker kwijt dan de motivatie om aan je geschiedenishuiswerk te beginnen. Je leent ze uit aan vrienden of laat ze liggen in scheikundelokalen. In mijn geval komt het ook vaak genoeg dat ik mijn pennen vakkundig sloop door in een recordtempo alle deeltjes uit elkaar te draaien, om vervolgens te vergeten hoe ik de boel weer terug in zijn originele staat breng. Een extra hoeveelheid pennen zal dus goed van pas komen!

4. Start een stickerverzameling

De meesten van ons zullen vast wel eens fruit meenemen naar school. Ik ben ooit begonnen met het verzamelen van de stickers die je vindt op appels, bananen en kiwi’s. De kaften van mijn boeken zaten aan het einde van het jaar volgeplakt met ‘kanzi’- en ‘chiquita’-etiketten. Oprecht een leuke bezigheid. Al helemaal wanneer klasgenoten door hebben dat je stickers spaart en die van hen letterlijk naar je toe brengen!

Zo. Dit waren vier vrij gedetailleerde manieren om je schooljaar een beetje beter te laten starten. De grootste en belangrijkste tip is echter heel erg voor de hand liggend en cliché: maak er wat moois van. Sommige tieners zien school als een opgave (thank god dat ik er daar niet eentje van ben) en gaan er volgens hun principes al met tegenzin naartoe. Onthoud dat je er hoe dan ook aan vast zit, dus dat een negatieve instelling niet werkt. Bedenk waar je zonder school zou zijn geweest en geniet van alle leuke momenten en de vrienden die je er maakt. Veel plezier!

Nog meer lezen over het leven als brugklasser? Bestel dan onze speciale krant Brugklas voor Beginners, boordevol tips om je eerste jaar goed door te komen! Je leest over hoe je nieuwe vrienden maakt, welke apps handig zijn en welke type leraren je tegen komt op de middelbare school. Verder vertellen BN'ers en ervaringsdeskundigen over hun tijd als brugklasser. Een must-read voor aanstaande brugklassers! Je kunt hem hier bestellen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten