mondeling voorbereiden
Blog

Hoe… bereid je jouw mondeling het best voor?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Vroeg of laat zijn we allemaal aan de beurt en moeten we ons overgeven aan het beruchte mondeling voor Nederlands. Een regelrechte ramp vind ik persoonlijk, want: je moet praten over boeken die compleet van je netvlies zijn verdwenen. Daarom hier wat tips!

1. Maak aantekeningen

Ik zit in 6vwo en heb net mijn mondeling achter de rug. Voor wie het wil weten: het ging aardig goed en ik kreeg een 7,5! Verspreid over drie jaar heb ik twaalf boeken gelezen maar bij mijn mondeling (en overigens bij de meesten) werden er slechts drie boeken behandeld. Achteraf had ik destijds wel iets meer notities kunnen maken van opvallende fragmenten uit mijn boeken. Ze stonden namelijk niet meer zo scherp op mijn netvlies, dus moest ik veel informatie opzoeken op internet. Toentertijd aantekeningen maken had me veel tijd gescheeld. 

2. Gebruik uittrekselbank

Mocht je net als ik geen aantekeningen hebben gemaakt, dan is er altijd nog een back-upplan: bezoek de uittrekselbank. Voor deze site heb je weliswaar een bibliotheekpas nodig, maar je krijgt er een hele hoop voor terug zoals plots van meer dan 2.700 boeken die tot in detail worden beschreven. Je geheugen wordt er in ieder geval weer helemaal door opgefrist. Heb je geen bibliotheekpas? Vaak krijg je via schoolcomputers zonder codes toegang tot de uittreksels. Anders is altijd Scholieren.com nog een optie: hierop vind je een groot aantal - weliswaar iets minder uitgebreide - uittreksels die helemaal gratis zijn!

3. Thema’s, symboliek en motieven

Focus je met name op de achterliggende gedachte van je boek. Ga na waarom een schrijver constant een dobbelsteen terug laat komen in het verhaal. Of waarom de vader-dochterrelatie zo’n grote rol speelt. Dit zijn veelvoorkomende vragen op de mondeling en zijn met een beetje verdieping vooraf prima te beantwoorden. Punten scoren, dus!

4. Verwacht bepaalde vragen

Wees bij het voorbereiden alvast kritisch en bedenk welke specifieke vragen er bij een boek te verwachten zijn. Ik heb bijvoorbeeld een boek gelezen waarin drie fases uit het leven van de hoofdpersoon werden beschreven. Ik vroeg me af hoe het boek eruit zou zien, wanneer er ook nog voor een vierde fase was gekozen: deze vraag werd op mijn mondeling helaas niet gesteld, ondanks mijn sterke voorbereiding. Dit ging over Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck. Ook wordt er vaak gevraagd om een verklaring van de cover of de reden waardoor er voor een bepaalde verteller is gekozen. Slim om je daar in te verdiepen dus.

5. Vorm een duidelijke mening

Er zijn ontzettend veel manieren om je mondeling te sturen. Eén daarvan is door te laten merken dat je een boek A) héél erg leuk of B) héél erg stom vindt. Vaak vinden docenten zo'n uitgesproken mening het meest interessant. Boeken waar je een neutrale kijk op hebt worden eerder achterwege gelaten. Jouw visie op een bepaald boek kun je uiteraard extra aandikken in de recensie die je (meestal) voorafgaand aan je mondeling moet schrijven. Een ander idee is door vantevoren om boektips te vragen aan je docent. Boeken waar zij zelf enthousiast over zijn, zullen - zo weet ik uit ervaring - eerder op je mondeling worden behandeld.

6. Kies boeken strategisch

Nog een slim trucje om je mondeling te beïnvloeden, is door tactisch je boeken te kiezen. Een boek met veel symboliek zal sneller behandeld worden, dan een boek waarin vrij weinig gebeurt. Ook zal de docent minder snel vragen stellen over de grootste en belangrijkste verhalen in de Nederlandse literatuur, omdat deze al vaak behandeld zijn. Het is een optie om een paar van die boeken te lezen, omdat je ervanuit kan gaan dat de docent zich op andere boeken zal richten. Echter is een klein beetje verdieping wel op zijn plaats: het zal je maar net gebeuren dat de docent wél naar zo'n Nederlandse klassieker vraagt.

7. Blijf rustig

Geen reden om je druk te maken: meer dan je best kun je niet doen. Probeer rustig te praten en zorg dat je alles zo kalm mogelijk over brengt. Dan sluit ik mijn verhaal nu af met een boektip: Magnus van Arjen Lubach. Een romantische detective met ontzettend veel symboliek. Ik kende Arjen Lubach al van zijn show Zondag met Lubach en was erg benieuwd naar zijn schrijftalent. Dat viel me niets tegen én ik vond Magnus een ontzettend leuk boek om te lezen! Op mijn mondeling kwam-ie in ieder geval langs… ;) 

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren