blog internationale vrienden
Blog

Hoe… maak ik internationale vrienden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Beetje ronddwalen, tot diep in de nacht dansen op ABBA en onbeperkt pingpongen. Klinkt leuk, toch? Wanneer je het met leerlingen uit verschillende Europese landen doet, is het 27x zo speciaal!

Niet iedere scholier heeft de kans om vanuit school uit naar een internationaal jeugdcongres te gaan. Biedt jouw school die kans? GRIJP HEM. SERIEUS. Toen ik de kans kreeg om begin februari samen met zes klasgenoten voor een week naar Duitsland te vertrekken, hoefde ik daar geen moment over na te denken. Hoewel er in het jaar onder mij niemand enthousiast had gereageerd op het aanbod, vond ik het klinken als een onvergetelijke ervaring. And it was!

1. (Geen) talent voor Engels

Voor veel jongeren is taal de grootste drempel: er moet immers Engels gesproken worden. Laat dit vooral niet de reden zijn om niet te gaan! Hoewel je binnen je klas misschien niet per se pronkt in de talen, zal dit bij zo’n congres best wel mee vallen. Nederland staat namelijk in de top 3 best Engels sprekende landen. Prima manier om even te oefenen, dus.

2. Culturen leren kennen

Lesboeken op school zijn natuurlijk tergend saai. Bovendien onthoud je vaak amper drie zinnen per hoofdstuk en ben je na de toets alles vrij snel kwijt. Zo’n week is een heel ander verhaal. Je bent continu samen en praat over elkaars levens, vage eetgewoontes en manier van denken. Oftewel: je leert op een hele unieke manier andere culturen kennen. En daar steek je pas écht iets van op.

3. Prima vakantie adresjes

Ik heb zoveel leuke en bijzondere mensen ontmoet. Chill, fijn voor je, zal er nu misschien gedacht worden. Nou en óf het fijn is om leeftijdsgenoten in andere landen te hebben. Mijn nieuwe vriendschappen hebben me al een reisje naar Griekenland 'opgeleverd' en binnenkort ga ik daar Duitsland aan toevoegen.

Dus, nogmaals: als de mogelijkheid er is om mee te doen aan een internationale activiteit, go for it. Heel veel nuttiger dan dat kun je je tijd niet besteden. Ik kan er letterlijk geen negatief woord over bedenken.

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten