eindexamen foto ANP
Blog

Hoe bereid je je voor op De Examens?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Nog even en dan beginnen ruim honderdvijftigduizend leerlingen aan de belangrijkste toetsen van hun middelbare schoolcarrière: de examens. Ook ik moet er aan geloven en start op 9 mei met scheikunde. Met deze tips sla ik (en hopelijk veel anderen) me door deze ellendige maanden heen.

1. Veel slapen

Laten we maar meteen met de allerbelangrijkste en meest voor de hand liggende tip beginnen: slaap genoeg. Van alle processen in je lichaam kost het gebruik van je hersenen de meeste energie. Aangezien die nu overuren draaien, is het verstandig om veel tijd onder de wol door te brengen. En laten we eerlijk zijn: prima excuus om even niet te leren.

2. Schooltijd = leertijd

Benut je tijd op school goed, zodat je het weekend ook echt als een weekend kunt beschouwen. Voorheen was ik vaak uren aan het keten op school. Thuis sloeg de stress dan toe en moest ik als een bezetene aan de slag met mijn huiswerk, waardoor ik eigenlijk nooit écht vrij had. Nu gebruik ik mijn schooluren slimmer. Vaak zoek ik een leeg lokaal op en ga ik oefenen met examens. Raam open, zon op mijn gezicht en in de pauzes alle verloren kletstijd inhalen!

3. Markeerstiften

Als er iets is waar ik op het moment niet zonder kan, zijn het wel markeerstiften. Vooral bij de talen komen ze goed van pas. Soms kan ik een zin wel vijf keer lezen, zonder hem daadwerkelijk in me op te nemen. Sinds ik markeerstiften gebruik, heb ik daar veel minder last van. 

4. ‘Alarmbellen’

Bij het maken van examens heb ik regelmatig momenten waarop ik denk: ah, dat moet ik even onthouden voor de volgende keer. Mijn tactiek is om in zo’n geval mijn lijst met ‘alarmbellen’ in te schakelen. Als in: er moet een belletje gaan rinkelen. De scheikunde-alarmbellenlijst zit nu al op zo’n drieënveertig punten en ook bij andere vakken wil ik er mee gaan beginnen. Of het werkt? Voor mij in ieder geval, ik maak geen fout meer twee keer!

5. Samengevat-bundels

Als je examen doet of hebt gedaan, zal je er vast van hebben gehoord: de Samengevat-bundels. Daarin staat letterlijk alles wat je in huis moet hebben om je toetsen te nailen. Alle examenstof kort maar krachtig in één groot overzicht. Gewoon te bestellen op Bol.com of tweedehands op Marktplaats!

6. Goede balans

Je moet natuurlijk niet verdrinken in al het leerwerk. Zorg voor een fijne verhouding tussen leren en tijd doorbrengen met vrienden of familie. Spreek bijvoorbeeld af om met een vriendin een ijsje te halen, nadat je een heel examen aardrijkskunde hebt geoefend. Zo’n beloning helpt je om gemotiveerd te blijven.

7. Geniet!

Het aftellen is begonnen. Niet alleen naar de start van het examen, maar ook naar de allerlaatste les op jouw school. De één zal dat misschien alleen maar als opluchting zien en toch ben ik er stiekem een beetje rauwig om. Ik vind het vreselijk om alle ‘laatste keren’ tegemoet te gaan. De laatste keer gym, de laatste keer in een tussenuur naar de HEMA en de laatste keer een pauze met je vaste vriendengroep. Geniet van elke seconde die je nog hebt, want voor je het weet krijg je dat diploma in je handen gedrukt.

Anderen lazen ook: De 7 fases van het maken van een eindexamen

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden