Blog

HOE... HOUD IK EEN DAGBOEK LANGER DAN DRIE DAGEN VOL?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Voordat je op basis van het woord ‘dagboek’ mijn blog meteen al wegklikt: doe het niet. Een dagboek is echt niet alleen voor negenjarige meisjes die iedere week over hun gevoelens voor andere jongens schrijven. Er is meer dan dat. Geloof me.

Ik ben zelf in de zomervakantie van 2015 begonnen met het bijhouden van een boekje. Het startte als een vriendschappelijk ding, waarin ik en vijf vriendinnen enkel over gebeurtenissen schreven die we samen beleefden. Inmiddels heb ik het uitgebreid naar alles wat ik meemaak en is mijn voornaamste reden van het schrijven mijn tachtigjarige zelf een goed beeld geven van hoe mijn leven was als tiener. 

1. Schrijf enkel details op

In theorie klinkt het bijhouden van een dagboek best leuk. De motivatie ervoor vasthouden is echter waar het bij de meeste mensen fout gaat. Zij schrijven vaak te veel of te eentonig. Begrijpelijk, want zelf begon ik ooit ook zo. Nu realiseer ik me steeds meer dat iedere avond vertellen over het feit dat ik naar school ben geweest niet veel toegevoegde waarde heeft. Dat je biologieleraar die desbetreffende dag drie keer over haar tas is gestruikeld is daarentegen wel de moeite waard om op te schrijven.

2. Twee à drie zinnen per dag is genoeg

Hoewel je misschien geneigd bent om iedere dag een complete bijbel neer te pennen, is dat alles behalve nodig. Zelf schrijf ik hooguit vijf regels per dag. Op die manier wordt het makkelijker om het schrijven in een boekje vol te houden. Op jaarbasis zet je dan toch maar mooi een kleine tweeduizend woorden op papier. 

3. Werk met foto’s

De beste tip die ik kan geven: verwerk foto’s in je boekje. Woorden zeggen veel, maar een beeldkan nog krachtiger zijn. Wanneer je iedere maand een paar foto’s print en opplakt, ziet het er allemaal veel aantrekkelijk uit. Dan is zelfs het maken van een jaarlijks fotoboek niet meer nodig. 

Kortom: raap nog één keer al je energie bij elkaar en begin een boekje. Mocht het dan alsnog binnen een week in de prullenbak belanden, dan heb je het toch maar mooi geprobeerd. Succes. 

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren