pinkpop tickets wachtrij
Blog

Hoe ik (géén) kaartjes voor Pinkpop kocht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
tim
Tim
Schaap

De zaterdagochtend is normaal gesproken hét moment om je nog eens om te draaien en vervolgens weer veel te laat je bed uit te kruipen. Maar dit ritueel wordt regelmatig verstoord door de kaartverkoop van een concert of festival waar ik bij móet zijn. Dit weekend bijvoorbeeld, voor Pinkpop-tickets.

De voorbereiding
08:00 uur, 08:05 uur, 08:10 uur, 08:15 uur. Zo ziet het wekkerschema van mijn telefoon eruit. Dit allemaal in de hoop dat ik mezelf zo’n anderhalf uur later op 'Aanwezig' kan zetten in het Facebook-event. Het is 08:27 uur als ik mijn laptopjes alvast openklap, mijn smartphone erbij pak en een flinke bak koffie zet.

Ik ben ruim op tijd, want de kaartverkoop start om 10:00 uur precies. Terwijl ik de laatste restjes slaap uit m’n ogen wrijf, surf ik naar de verkooppagina. Tot mijn grote verbazing kom ik direct achteraan in een digitale wachtrij te staan. Het gaat een zware strijd worden, the battle is on

De wachtende mensenmassa
Een klein uurtje later lees ik op Twitter dat half Nederland zich in de virtuele rij heeft verzameld. Het witte cirkeltje op mijn scherm wordt beetje bij beetje compleet en ik mis alleen nog een gezellige chat-functie: 'Hey, sta jij ook in de rij?' 'Ja, jij ook? Wat toevallig zeg'. 

Ik ben eigenlijk wel benieuwd op welke positie ik sta in deze digitale mensenmassa. Met gevaar voor eigen leven open ik een nieuw tabblad om even rond te googelen. Al snel kom ik bij de veelgestelde vragen van Ticketmaster, het bedrijf achter de kaartverkoop.

pinkpop tickets wachtrij

Hoe werkt de wachtrij?
Onder het kopje 'Hoe werkt de online wachtrij?' vond ik dit: 'Op het moment dat de verkoop van start gaat, wordt de wachtrij ververst en begint deze opnieuw. Nu sta je in de definitieve wachtrij om tickets te kunnen kopen'.

Dus, als ik het goed begrijp, is deze 'online wachtrij' waar ik samen met duizenden andere Pinkpop-fanaten in sta, helemaal geen wachtrij? Eerder een wachtkamer, of een lift, waar iedereen met smart wacht tot de liftdeur opengaat en hopelijk als eerste naar buiten kan?

Eén grote loterij
Dat Ticketmaster hier niet zo mysterieus over doet is maar al te duidelijk. Ik scroll nog even verder door de consumentenvragen en klik op de vraag 'Heb ik meer kans om tickets te kunnen kopen als ik heel vroeg in de rij sta?'.

Het antwoord luidt: 'Op het moment dat de verkoop start, wordt de wachtrij ververst. Iedereen die op dat moment in de tijdelijke wachtrij staat, krijgt automatisch een willekeurige plaats toegewezen in de definitieve wachtrij. Het maakt dus niet uit of je een paar uur of een paar minuten voor start verkoop in de tijdelijke wachtrij staat.'

Vrij vertaald: de online rij vooraf is complete onzin, het gaat uiteindelijk willekeurig. Alsof je in de Efteling een bingokaart krijgt en je pas met een volle kaart de achtbaan in mag.

pinkpop tickets wachtrij

De tickets vliegen de deur uit
Ondertussen is het 09:55 uur en sta ik volgens Ticketmaster 'bijna aan de start van de definitieve wachtrij'.  Maar als ik het goed begrijp kun je dat woordje 'definitief' wel weglaten, net als 'het begin' en 'wachtrij', want die blijken dus allemaal nog niet te bestaan.

Om 10:00 uur begint de verkoop dan écht. Er komt er een melding in beeld waar mij wordt verteld zéker niet weg te klikken en dat het momenteel erg druk is. Deze melding verandert na een half uur in 'helaas, de weekendtickets zijn op. Het kan zijn dat iemand zijn tickets nog annuleert, dus hang in there!'. 

Ik klik weg. Helaas, ik heb de loterij verloren.

Ook zo'n Pinkpop-fan als blogger Tim (16)? Dan is deze Pinkpop-quiz vast een eitje voor je!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren