toetsweek blog
Blog

Hoe... overleef ik de toetsweek?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

De toetsweek: een angstaanjagend verschijnsel dat zich iedere twee maanden herhaalt. Of je dat nou wilt of niet. Dus kun je je er maar beter met volle passie instorten en er het beste van maken. Met de volgende vijf tips scoor je sowieso een lijst met dikke voldoendes.

1. Vijftien-minuten-taakjes

Grote taken als ‘wiskunde leren’ moedigen totaal niet aan. Voordat je dit vakje af kunt vinken ben je met een beetje geluk drie dagen verder. Maak daarom ook een to do-list met activiteiten die niet langer dan een kwartiertje duren. ‘Paragraaf 5.3 maken’ of ‘differentieerregels snappen’ motiveren veel meer.

2. Tiny Desk Concerts

Mijn toetsweken bestaan altijd uit Tiny Desk Concerts. Dit is een platform op YouTube waar besloten kantooroptredens worden gegeven. Normaal haalt muziek me uit mijn concentratie, maar de video’s met Anderson Paak, Tyler the Creator, Chance the Rapper en Adele slepen me echt door de week heen.

3. Korte pauzes

Neem rust: dat klinkt vrij cliché en soms oprecht onmogelijk, maar probeer wanneer het kan een paar minuutjes uit te trekken voor een wandeling. Frisse buitenlucht laat je vaak beter concentreren en is een chille bezigheid om je even uit de sleur van het blokken te halen.

4. Beloning

Een toetsweek is vrij uitzichtloos. Als je ervoor zorgt dat er een beloning op je staat te wachten vlak na je laatste toets is er in ieder geval iets van een drijfveer aanwezig. Ik koop na mijn toetsweek meestal iets inhoudsloos voor mezelf, want waarom ook niet. Leven moet je vieren.

5. Alles opschrijven

Samenvattingen van anderen lezen of stukken tekst markeren schijnen geen goeie manier van leren te zijn. Integendeel. Het is bewezen dat je tijdens het opschrijven de stof veel beter onthoudt. Zelf krabbel ik letterlijk alles op papier. Zonder logica en bovendien totaal niet overzichtelijk, maar het blijft wel in mijn hoofd zitten.

Dus. Mocht je nog geen toetsweken hebben: geniet van je vrije zorgeloze leventje. Voor de rest: heel veel succes met jullie laatste toetsweek van dit jaar. Tienen pakken, hoppakee.

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten