blog werkstuk
Blog

Hoe... schrijf ik een goed werkstuk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Werkstukken schrijven is lastig. Toch –en misschien juist om die reden- wordt er op de middelbare school van je verwacht dat je iedere periode met ongeveer drie verzorgde verslagen aan komt zetten. Voor sommigen dé manier om punten te scoren, voor anderen hun ergste nachtmerrie.

Vijf tips om je docent omver te blazen met een knaller van een werkstuk.

1. Punten en komma’s

Op punten en komma’s wordt heel streng beoordeeld en het is zonde om je punten te verliezen aan zulk soort kleine foutjes. Er komt een komma tussen twee werkwoorden en ook voor een voegwoord is die niet te missen. Als je deze twee regels onthoudt, kom je al een heel eind.

2. Afwisselende zinslengtes

Als alle zinnen dezelfde lengte hebben wordt het saai. Daardoor krijgt je docent meteen al een slechte indruk. De inhoud hoeft niet noodzakelijkerwijs slecht te zijn, maar de manier waarop je het brengt kan een hoop verpesten. Zorg er dus voor dat je varieert en gebruik korte en lange zinnen door elkaar.

3. Alinea’s van een paar zinnen

Om ervoor te zorgen dat je werkstuk overzichtelijk blijft, raad ik je aan om niet reusachtige blokken tekst op papier te zetten. Dan lijkt het alleen maar een grotere opgave om er doorheen te komen. Korte alinea’s van hooguit zes à zeven zinnen werken het best.

4. Lettertype Verdana

Naast het feit dat ik dit een mooi lettertype vind, schijnt het ook het meest zakelijke font te zijn. Oftewel: het oogt netjes, ongeacht of er iets nuttigs op papier staat. Makkelijk punten pakken dus.

5. Goede bronnen

Wederom een voor de hand liggende tip. Maar wel belangrijk. Bronnen als Scholieren.com of spreekbeurten.nl zijn niet per se de ideale plekken om wetenschappelijke informatie van af te halen. Nu we het toch over bronnen hebben: noteer ze in alfabetische volgorde!

6. Baken je onderwerp af

Maak je werkstuk niet te groot. ‘De digitale wereld’ is vrij breed. Specifieker is: ‘cyberaanvallen’. Beter een volledig gericht werkstuk, dan een rommeltje van kleine incomplete stukken tekst. Vraag je dan ook goed af wat er wel en wat er niet binnen je onderwerp valt.

Hopelijk heb je hier wat aan. Vergeet niet waarom je in de eerste plaats een werkstuk maakt. Tuurlijk, het moet van de docent, maar het einddoel is om een informatief stuk tekst op papier te zetten. Probeer dus zo actief mogelijk te schrijven en houd het interessant. Hoppa, tienen scoren.

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten