blog sietje leef je beste zelf
Blog

Hoe… Stel ik haalbare doelen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

We doen het allemaal traditiegetrouw: onszelf doelen opleggen zodra het nieuwe jaar begint. Ik ben daar niet per se voorstander van en vind dat voornemens op welke willekeurige dag dan ook in kunnen gaan. Hier een greep uit een paar van mijn doelstellingen.

1. Denk aan anderen

Iedereen heeft een ego. Het één is wat groter dan die van een ander. Ik probeer om vaak het beste met de mensen om me heen voor te hebben, maar op het gebied van ‘laten blijken’ valt er nog flink wat winst te behalen. Vraag mensen om je heen eens wat vaker hoe het met ze gaat, of ze een fijne dag hebben gehad en wat hun weekendplannen zijn. Vaak willen we wel vertellen over wat ons bezighoudt, maar praten we er niet over, omdat er niet naar gevraagd wordt. Toon interesse, that’s all.

2. Maak Nederland minder gierig

Ons kikkerlandje staat bekend om zijn gierigheid. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op die regel, maar tot een jaar geleden hoorde ik bij de groep mensen die zich druk kon maken om een lening van tachtig cent. Inmiddels ben ik de boel iets meer gaan relativeren en doe ik niet moeilijk over het betalen van andermans soepje in de pauze. Wat je zaait, zal je oogsten: de kans dat vrienden op een gegeven moment ook jouw Kaiser broodje betalen, is vrij aannemelijk.

3. Positiviteit is gratis

Toen ik afgelopen zomer met een aantal Griekse vrienden optrok, werd me weer pijnlijk duidelijk hoe gesloten en kil wij als kaaskoppen kunnen zijn. Het ontvangen van complimenten gaat niet vanzelf, laat staan het uitdelen ervan. Sindsdien vertel ik het mensen wanneer ze een leuke broek dragen, ik een eye opening gesprek met ze heb gehad of simpelweg omdat ik ze wil laten zien hoe blij ik ben met hun aanwezigheid. Van een positief woord is nog nooit iemand doodgedaan.

4. Neem je rust en stop met stressen

Grootste Meest Onmogelijke Voornemen Ever. Ik zit in mijn zesde jaar VWO en doe - als alles goed gaat - eind mei examen. Dat komt me helaas niet zomaar aanwaaien, dus ik moet veel avondjes in de boeken zitten en me geregeld afsluiten voor de rest van de wereld. Na tien minuten met krampachtige schouders wiskundesommen gemaakt te hebben, zit ik vaak al met enorme knopen achter mijn bureau. Dit jaar moet dat anders. Hoe weet ik nog niet. Maar het moet anders.

Genoeg gepraat. Denk zelf ook eens na over doelen die je wilt bereiken. Niet zozeer voor het einde van het jaar. Gewoon. Voor ooit. Voor je dood gaat aan het positieve woord van je klasgenoot. Zoiets. Succes, en veel plezier!

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten