Blog

Honden- of kattenmens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
marloes
Marloes
IJlst

Ben jij een honden- of kattenmens? Het is een vraag die geregeld langskomt. Online vind je bergen testjes die uitwijzen wat je bent en er zijn zelfs onderzoeken gedaan naar eigenschappen van deze twee soorten. 

Waarom vinden we deze vraag eigenlijk zo belangrijk?

Identiteit(scrisis)

Ik denk dat het ‘…-mens of …-mens’-principe zo aanslaat omdat het je helpt om je identiteit te vinden. Velen van ons vinden het fijn om te weten wat voor persoon ze zijn. Er staan niet voor niets ladingen quizzen op internet die uitwijzen welke kleur nagellak bij jou past of op welk personage van Harry Potter je het meest lijkt. Ik denk alleen dat al die testjes eerder een identiteitscrisis veroorzaken dan voorkomen.

Bedevaartstocht

Zo had ik me nog nooit afgevraagd welk Frans woord ik ben (rȇveuse) of welk nummer van Lorde mijn persoonlijkheid reflecteert (Royals). Maar door zo’n test lijken die uitslagen een belangrijk onderdeel van mijn persoonlijkheid. Eén ding wordt wel duidelijk: anno nu hoef je niet meer op bedevaart om achter je ‘ware ik’ te komen, je vult gewoon een paar Buzzfeed-quizzen in. Zo simpel is het.

Onderzoek

Even terug naar de katten- en hondenmensen. Uit onderzoek van de Carroll Universiteit uit Wisconsin blijkt dat kattenmensen over het algemeen creatiever en gevoeliger zijn dan hondenmensen. Waarschijnlijk denkt elk kattenmens die dit leest ‘ha, dit past perfect bij mij!’, terwijl veel kattenliefhebbers zich volgens mij ook prima kunnen vinden in de eigenschappen van hondenmensen. Zij zijn bijvoorbeeld sociaal en romantisch. Dus hoe kom ik er nou achter welke van de twee ik écht ben?

Ik heb - bij wijze van eigen onderzoek - ook wat testjes ingevuld om erachter te komen of ik een katten- of hondenmens ben. Het overgrote deel wees uit dat ik het meest van katten houd, maar door mijn allergie voor zowel honden als katten is de kans klein dat ik ooit een van de twee als huisdier neem. Alleen bleek uit het onderzoek van de universiteit ook dat kattenmensen slimmer zijn dan hondenmensen. Daar kan ik me dan weer wel in vinden.

Beeld: Flickr/146177896@N06

Marloes (17) zie je zelden zonder bandshirt, gitaar of boek. Het liefst luistert ze de hele dag muziek, schrijft ze verhalen of verzamelt ze mooie citaten. Wat ze later wil gaan doen, weet ze eigenlijk niet. Maar dat het ‘iets met schrijven’ wordt, staat vast. Lees hier meer blogs van Marloes.

 
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren