Blog

'Ik heb me verslapen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Ik kijk om me heen, veel leerlingen zijn nog niet aanwezig. Een voor een sluipen ze later het lokaal in. De leraar kijkt niet eens meer op als de negende leerling haflslapend binnenkomt.

En zo gaat het de hele dag door. Verslapende leerlingen stromen de klas binnen. Behalve degenen die pas na enen wakker worden. Die blijven thuis.

Dagelijks tafereel

Mijn hele leven keek ik met verbazing toe naar dit dagelijkse tafereel. Nooit kon ik bevatten hoe je je kon verslapen. Hoe je zo vaak je alarm kon zoomen dat hij uitvalt. Dan ga je toch eerder naar bed, dacht ik simpel. Of stel je niet zo aan, zuchtte ik. Totdat op een dag ik die tiende leerling werd die dezelfde woorden gebruikte: ‘Ik heb me verslapen’.

Zwijgend alarm

Het was kwart voor zes ‘s ochtends en ik wilde al meerdere malen mijn wekker op de grond smijten. Dit gaat hem niet worden vandaag, dacht ik. En voordat ik het doorhad sloten mijn ogen zich weer. En mijn alarm zweeg. Opeens was het na achten en was ik te laat. Na die eerste keer, kwam er een tweede keer. Een derde en een vierde keer (zelf verder tellen lukt wel). En het is niet zo dat ik dagelijks twee uur te laat ben. Het zijn minuten, afwisselend van aanvaardbaar tot redelijk onacceptabel.

Toekomstige lerares

Door mijn eigen ervaringen met verslapen, of ontzettend veel moeite hebben om mijn bed uit te komen, kreeg ik meer begrip voor de arme zielen die zichzelf verslapers noemen. En ben ik inmiddels een van hen geworden. En misschien is het wel goed dat ik meer begrip voor ze ben gaan hebben. Want later als toekomstige lerares (ik moet voorzichtig zijn met wat ik nu opschrijf) zal ik meer inlevingsvermogen hebben voor jongeren die te laat komen. En zal ik door mijn eigen ervaring met mijn handen gebaren naar vrije tafels. Ze zijn in ieder geval niet thuis gebleven!

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten