Blog

Interview met youtuber Emma Popcorn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

​Je wordt niet van de één op de andere dag een beroemde Youtuber met miljoenen subscribers. Vraag maar aan Emma (18). Zij heeft sinds 2014 haar kanaal - Emma Popcorn - op YouTube, ondertussen al 4,5k abonnees en dus ook heel wat ervaring die ze graag met ons wil delen!

 

Stel je even voor in een zin en vertel wat jouw kanaal 'uniek' maakt?

Oh, die is lastig... luchthartige, eerlijke video's over verschillende onderwerpen: dingen die ik leuk vind, meningen die ik heb, van alles eigenlijk. Ik maak wat ik wil maken en daardoor is mijn kanaal soms een beetje een zooitje, haha. Wat mijn kanaal uniek maakt weet ik eerlijk gezegd nog niet, ik probeer zelf nog een beetje mijn weg te vinden in YouTube en hoe ik wil dat mijn kanaal is. Wat mensen wel vaker zegger is dat mijn enthousiasme en eerlijkheid aantrekkelijk is. Ik maak video's over dingen waar ik echt om geef, en ik denk dat dat beloond wordt.

 

Wanneer ben je begonnen met video's maken, en waarom? En hoe groeit je kanaal?

Toen ik voor de eerste keer begon met YouTube was ik veertien, in 2012. Eigenlijk -dit is best gênant- wou ik toen gewoon ‘YouTube-famous' worden. Dat is natuurlijk geen goede reden om te beginnen, en toen mijn kanaal niet groeide ben ik ermee gestopt. Twee jaar later, in 2014 ben ik begonnen met dit kanaal, Emma Popcorn. Toen zocht ik een plaats hebben om creatief te zijn en vrienden te maken, en YouTube is daar de perfecte plek voor.

 

Heb je advies voor tieners die willen beginnen met youtube?

Mijn grootste advies: praat over de dingen waar jij van houdt, en mensen zullen vanzelf naar je toe trekken. Maakt niet uit wat je leuk vindt, er zullen anderen zijn met dezelfde interesses. Doe YouTube voor jezelf, omdat jij het leuk vindt. Dan maken negatieve comments die je misschien krijgt minder uit, want voor die mensen doe je het niet. Nog iets: als je praat alsof mensen luisteren, dan zullen ze luisteren. En als je twijfelt over een kanaal maken, dan is mijn advies: 'Just do it.' Het is echt superleuk, en ik zou het aan iedereen aanraden die iets creatiefs wil doen of connecties wil maken via internet.

 

Wat wil je meegeven aan je kijkers?

Omarm je enthousiasme, en wees niet bang om dingen leuk te vinden. Dit is iets waar ik zelf vroeger moeite mee had. Ik was best verlegen en onzeker. En vond het lastig om dingen aan mezelf, of wat ik leuk vond, te accepteren terwijl andere mensen dat misschien raar of apart zouden vinden. Daarom maak ik ook video's over bijvoorbeeld tv-programmas of Youtubers die ik leuk vind: om te laten zien dat je best enthousiast mag zijn over dingen zonder je ervoor te schamen. 

 

Wat realiseren veel mensen zich volgens jou niet over YouTube?

De tijd die mensen erin stoppen. Bij mij duurt het filmen van een video een halfuur, en dan ben ik acht uur bezig met editen. Dan heb je nog het plannen en schrijven, waarvan de tijd wisselt. Dus bijna negen uur, en ik upload sommige video's niet eens! Het lijkt dat mensen denken dat YouTube makkelijk werk is, waarmee elke tiener met een webcam geld kan verdienen. Maar dat is gewoon niet (meer) zo, op sommige uitzonderingen na. Ook overschatten ze vaak het geld wat Youtubers ontvangen met 'ad revenue.' Mijn moeder vraagt vaker of ik al geld verdien, en dan moet ik nee zeggen!

 

Wat is je mening over gesponsorde video's en Youtubers die een 'act' opzetten?

Persoonlijk heb ik niks tegen gesponsorde video's, zolang er maar kwaliteit en eerlijkheid in zit. Als de Youtuber een artikel promoot wat ze zelf eigenlijk helemaal niet goed vinden, of als de video alleen maar als advertentie dient en de kwaliteit slecht is, dan hoeft het voor mij niet. Maar anders dan is het toch een win-winsituatie? Niemand dwingt de kijkers het product te kopen, het wordt alleen onder hun aandacht gebracht en vaak zit er nog korting bij ook. De kijkers hebben (als het goed is) iets leuks om te bekijken, en de Youtuber verdient wat geld.

Wat betreft een 'act' opzetten... dat is een lastige. Het ding is dat je tegen verschillende personen op een andere manier praat. Als je op een podium staat, ga je niet praten alsof je het tegen je moeder hebt. Waarom zou het anders zijn met een camera? Vaak is het ook nodig om een video interessant te houden. En zolang de kijker niet bedrogen wordt, vind ik het prima. Zelf ben ik ook vrolijker als ik aan het filmen ben, en er was een tijdje waar ik inderdaad een soort 'act' opzette. Maar om elke keer als een camera aangaat een rol te spelen is te vermoeiend, en ik denk ook niet iets wat een mens lang volhoudt. Ik zeker niet.

 

Op welke video ben je het meest trots en waarom?

​Waarschijnlijk de edit die ik heb gemaakt voor mijn outro lied, wat een cover is van een vriendin van me (zie video hieronder). Maar ik ben ook trots op de playlist die ik maakte, 'a beginner's guide to emma popcorn'. Een selectie van mijn favoriete video's!

You Don't Know Anything (cover by ezra)

 

Sanne is een grote Engeland-fan (15) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Lees meer blogs van Sanne.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren