Blog

Interview met Youtuber Notjustblonde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Zannah, beter bekend als NotJustBlonde, begon al met YouTube toen ze negen jaar oud was. Dat betekent dat ze elf jaar video in de pocket heeft! Tijd voor wat vragen.

Introductietijd. Zannah, beschrijf je kanaal zo kort mogelijk, en vertel ons wat jij denkt dat het anders maakt dan andere kanalen.

'Mijn kanaal is een soort documentaire van mijn leven. Ik praat veel over persoonlijke groei en zelfverbetering. Ook probeer ik advies te geven wat ik eigenlijk had moeten krijgen als tiener, maar soms upload ik ook covers of originele liedjes. Zelf vind ik dat mijn kanaal niet zo speciaal is en best lijkt op andere kanalen. Maar mensen hebben mij wel verteld dat ik dingen op een andere manier breng. Vriendinnen en mensen in de comments zeggen dat ze mijn video’s relaxed vinden omdat ik gewoon praat hoe ik normaal ook zou praten. Ik zet geen act op voor de camera, ik ben gewoon mezelf. Nou is er niets mis met een beetje een act opzetten voor de camera, het ligt er net aan wat je doel is. Voor entertainment is je wat blijer gedragen vaak beter, maar voor mijn video’s is het niet nodig. Het ligt dus echt aan het type video.'

Wanneer en waarom ben jij begonnen met YouTube?

'De eerste keer dat ik begon was ik negen jaar. Toen was het al redelijk bekend dat Youtuber zijn een 'ding' was en dat je er succesvol mee kon worden.En dat is wat ik toen ook wilde. Zeg nou zelf, als je een negenjarig kind vraagt of die beroemd wil worden, dan zegt die toch ja? Maar toen vonden mensen op school mijn kanaal en begonnen ze video’s te spelen op school. Ik heb mijn kanaal verwijderd en ben een nieuw kanaal gestart. Toen gebeurde het opnieuw, weer verwijderd en weer een nieuwe begonnen. Dat was dit kanaal. Nu maakt het me niet meer uit wat mensen denken. Daarnaast is dit kanaal redelijk succesvol dus verwijderen zou zonde zijn.'

En hoe is je kanaal sindsdien gegroeid?

'Ik heb verschillende collabs gedaan met een vriendin, Dodie. Zij heeft ook een kanaal, dat veel groter is dan die van mij. Een groot gedeelte van mijn subscribers komen van haar kanaal af na die collabs. Iets waar ik natuurlijk heel dankbaar voor ben, maar aan de andere kant vind ik het ook een beetje jammer. Ik wou dat ik het allemaal zelf had opgebouwd en verdiend.'

Maar zelfs als ze naar jouw kanaal komen door Dodie, dan blijven ze uiteindelijk toch voor jou?

'Hmm, daar heb je dan wel weer een punt. Er zal wel een reden moeten zijn dat ze blijven ja... ik zou wel graag willen weten wat die reden precies is!'

Wat zijn do's en don'ts voor mensen die willen beginnen met YouTube?

'Vooral beginnen om de juiste redenen. Voor YouTube is passie nodig, anders houd je het nooit vol. Als je me niet gelooft, kijk maar naar mijn eerste kanaal. Als het enige doel roem is, dan heb je er nooit lol in tot je dat bereikt hebt. Ik zou vooral niet een introductievideo maken. Dat is iets wat ik steeds vaker zie en ik vind het niet nodig. Begin gewoon met video’s maken, en laat die voor zich spreken.'

Wat realiseren mensen denk je niet vaak over YouTube?

'Dat het geen geldmachine is. Geld dat Youtubers krijgen van advertenties is erg weinig, dus veel hebben zoiets als een patreon of andere donatiesite nodig om überhaupt rond te komen. Het eerst wat mensen buiten YouTube mij vragen is hoeveel geld ik verdien. Volgens mij is daar echt een misverstand over. "Oh, YouTube is gewoon een platform waar kinderen met een camera snel wat geld willen verdienen!" Ook dan heb ik het gevoel dat ze niet doorhebben hoeveel tijd en moeite in video’s wordt gestoken. Youtubers doen hun werk met hart en ziel, en heel veel creativiteit.'

'Nog iets heel belangrijks dat mensen soms lijken te vergeten: Youtubers zijn gewoon mensen. Veel van de populaire Youtubers zijn gewoon vriendengroepen die toevallig beroemd zijn. EHet lijkt vaak zo dat mensen meer weten dan dat ze echt doen. Het zijn gewone vrienden, en ze gaan echt niet alles online zetten. Over het algemeen heb ik het gevoel dat het achter de schermen veel gecompliceerder is dan het aan de voorkant lijkt.'

Nu we het er toch al een beetje over hebben, wat is je mening over de privacy van Youtubers? Sinds het wel eens gebeurt dat die geschonden wordt.

'De hoeveelheid privacy die een Youtuber krijgt horen ze zelf te bepalen. Mensen kunnen niets verwachten of eisen. Wel kunnen ze altijd wat vragen, maar wees respectvol, net zoals je bij ieder ander persoon zou zijn. Youtubers zijn authentiek, dat is ons ding. Maar we zijn niet van iedereen en zullen soms dingen voor onszelf houden.'

Oke, final question: op welke video ben je het meest trots?

'Ik zou zeggen mijn vlog van toen ik op vakantie ging naar Amsterdam. Het is anders dan wat ik normaal doe, en ik ben erg tevreden over hoe ik een paar random filmpjes tot iets heb kunnen maken wat ook vermakend is.'


​Meer zien van Zannah? Haar YouTube-kanaal vind je hier.

Sanne is een grote Engeland-fan (15) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Lees meer blogs van Sanne.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren