Kersenjam
Kookrubriek

Kersenjam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maaike Kooijman
Maaike
Kooijman

In de zomer is er heel veel rood fruit rijp, dus dat betekent: zelf jam maken! Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je de keuken in wilt duiken, maar is heel makkelijk en erg leuk om te doen. Bovendien is zelfgemaakte jam veel lekkerder dan gekochte jam. Momenteel is het kersentijd, dus volop kans om kersenjam te maken!

Ik vind kersen en limoen een heel lekkere combinatie, dus ik heb besloten ook limoen in de jam te verwerken. Dat overheerst niet, maar geeft toch een lekker zuurtje.

Met dit recept voor kersenjam kun je twee à drie potjes vullen, afhankelijk van hoe groot die zijn. Als je er drie gebruikt zit één potje misschien niet helemaal vol, maar dat is ook niet erg! Doordat je de potjes vacuüm laat trekken, zijn ongeopende potjes buiten de koelkast wel een half jaar tot een jaar houdbaar. Zodra ze open zijn, kun je ze in de koelkast slechts een paar weken bewaren. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jam te gebruiken: op brood, boven op een (monchou)taart, door de yoghurt, et cetera. En het is ook leuk om cadeau te doen!

Kersenjam

Ingrediënten
1 kilo verse kersen
375 gram geleisuiker speciaal
1 limoen

3 lege potjes (van jam, augurken, zongedroogde tomaatjes, etc.)
Een staafmixer

Zo maak je de jam    
1. Om te beginnen moet je de potjes vrijmaken van bacteriën. Breng hiervoor een volle pan water aan de kook en laat de lege potjes (en ook de dekseltjes, ernaast en niet erop) zo’n 5 minuten koken. Vis ze met een lepel uit het water en laat ze omgekeerd op een theedoek even opdrogen.

Kersenjam

2. Nu kun je aan de jam beginnen! Om ‘een goed begin is het halve werk’ even heel letterlijk te nemen, starten we met het meest tijdrovende klusje: de pitten moeten uit de kersen! Maar als je rijpe kersen hebt, is dat best goed te doen. Snijd met een aardappelschilmesje tot de pit. Als het goed is, kun je de kers dan opensplijten en het pitje eruit halen. Als je dit hebt gedaan, houd je zo’n 850 gram kersen over.

Kersenjam

3. Doe de kersen in een pan en breng ze aan de kook. Snijd de limoen doormidden en knijp beide helften erboven uit. Laat de kersen zo’n tien minuten koken, roer af en toe goed door. 

Kersenjam

4. Zet het vuur nu heel laag en pak de staafmixer erbij. Steek de mixer in de kersen en pureren maar! Doe dat zo goed mogelijk, maar als er wat kersen heel blijven is dat ook niet erg. 

Kersenjam

5. Voeg nu de geleisuiker toe en breng dit al roerend weer aan de kook. Laat de jam een minuut doorkoken. 

Kersenjam

6. Giet de jam nu in de potjes (tot net iets onder de rand) en draai de deksels zo goed mogelijk dicht. Zet de potjes ondersteboven. Hierdoor kunnen ze zich vacuüm zuigen, waarvoor de jam langer te bewaren is. Als de jam is afgekoeld kun je eventueel nog een etiket op het potje plakken en een stukje stof op het dekseltje doen. Dan ziet het er extra leuk uit!

Kersenjam

Voor als je het nét een beetje anders wil doen:
- Ben je niet zo’n fan van limoen? Vervang deze dan door een halve citroen.
- Deze jam is halfzoet. Als je van zoetere jam houdt, kun je gewone geleisuiker kopen, in plaats van geleisuiker speciaal. Je moet dan even veel suiker als kersen gebruiken, dus zo'n 850 gram. In plaats van één minuut moeten de kersenpuree en suiker dan vier minuten koken.

Kersenjam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek