Blog

'Klein bedrag, pinnen mag'.. maar hoeft niet!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
tahrim
Tahrim
Ramdjan

Het hoort erbij: zodra je opgroeit van irritant ettertje tot irritante puber, krijg je er één. Sinds ik ‘m heb, draag ik hem ook altijd bij me - en deze vakantie ga ik hem ook zeker vaak gebruiken. Ik heb het over mijn pinpas. 

Volgens mij krijgen tegenwoordig steeds meer jongeren een pinpas. En waarom ook niet? Pinnen is veiliger dan contant geld en gaat sneller dan in je portemonnee moeten graaien naar de juiste muntjes. Voor winkeliers is het ook fijner, dus worden we al lange tijd aangemoedigd om ook kleine bedragen te pinnen met de slogan: 'klein bedrag, pinnen mag'.

Dat is eigenlijk hét voordeel van pinnen: het is gewoon makkelijk. Al je geld draag je bij je op dat plastic kaartje. En dat is nu precies het probleem.

Impulsieve aankopen
Pinnen gaat misschien iets té makkelijk: even je pas erin steken, code intoetsen en klaar. Of tegenwoordig zelfs even je pas erop leggen en klaar. Daardoor houdt het pinnen de weg open voor iets te veel impulsieve aankopen, iets te veel drankjes en avondjes uit (met pijn herinner ik me de avond op Mallorca waarop ik er zeventig euro doorheen heb gejaagd), en dus aan het eind van de maand iets te weinig saldo over.

Maar uiteindelijk is dat mijn eigen probleem en is het aan mij om een oplossing daarvoor te bedenken. Ik zou mijn pinpas kunnen doorknippen, zoals je op de foto hierboven ziet, maar dat kon ik uiteindelijk niet over mijn hart verkrijgen.

Contant geld
Een wat minder heftige oplossing is om misschien op sommige dagen, of vooral avondjes uit, alleen contant geld mee te nemen: zo weet je dat je geld op een gegeven moment op is. Bovendien is bewezen dat je eerder voelt dat je geld uitgeeft, als je het fysiek aan iemand moet geven. Dat is de ‘verliesaversie’ die wij mensen hebben: een afkeer van dingen kwijtraken.

Uiteindelijk zal ik mijn pinpas niet uit mijn leven bannen, maar ga ik wel proberen hem vaker thuis te laten. En lukt dat niet… dan ligt mijn schaar nog altijd binnen handbereik.

Meer lezen van Tahrim? Eerder schreef hij ook al De 7 dingen waar je elke ramadan weer tegenaan loopt en Mijn uitstapje naar een telefoonloos leven.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren