Blog

Koppen dicht in de coupé!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

Stiltecoupé, vrijdagavond. Na een hectische schoolweek ben ik erg moe, dus ik kijk er dan ook enorm naar uit om in alle stilte terug te reizen naar huis. Langzaam val ik in slaap tegen het raam, totdat ik wakker schrik van de klanken van Krantenwijk. Weg rust...

Aan het eind van de wagon zit een jongen met headphones in. Met standje 'trommelvliesbeschadiging' galmt zijn favoriete rapper zó zijn buis van Eustachius in. Waar Lil' Kleine wakker wordt met een ton, word ik wakker van de takkeherrie van deze asociale medereiziger.

120 decibel
Natuurlijk snap ik dat je tijdens je rit wil genieten van je favoriete muziek, maar om deze met 120 decibel af te spelen in de stiltecoupé, gaat me toch een beetje ver. In de stiltecoupé betekent stil namelijk écht stil. ‘Geen onderlinge gesprekken, geen telefoongesprekken en geen luide muziek of andere vormen van geluid maken, zodat men in rust kan reizen en eventueel kan lezen of slapen’, bepaalde de Nederlandse Spoorwegen al. Sommige reizigers lijken helaas doof voor deze regels.

Norm
Vorig jaar nog deed onderzoeksbureau Meet4Research op verzoek van de NS onderzoek naar luidruchtige reizigers in stiltecoupés. Een proef om hen er door middel van meer icoontjes op te wijzen dat ze in een stiltecoupé zitten, kreeg toen geen vervolg. ‘Veel belangrijker is dat de hele omgeving uitstraalt wat de norm is in zo’n coupé’, liet omgevingspsycholoog Wouter Tooren toen weten aan de Volkskrant. Volgens hem bereik je dat eerder met een écht afwijkende inrichting, met gedempt licht bijvoorbeeld of een 'bibliotheekachtige' sfeer.

Altijd herrie
Ik ben groot voorstander van de mogelijke oplossingen die Tooren een jaar geleden al voorstelde. Deze ideeën zullen vast voor meer rust in de trein zorgen, omdat mensen de functie van de coupé gaan waarderen en hun medereizigers in alle respect laten genieten van hun rust. Eindelijk gerechtigheid in de stiltecoupé! Volgens de NS is een oplossing verzinnen alleen niet zo makkelijk. Het spoorwegbedrijf beweert dat er altijd herrie om de stiltecoupé is. Een enquête die de vervoerder hield, concludeerde dan ook dat reizigers het wel wéten dat ze in een stiltezone zitten, maar het vertikken om hun mond te houden. Daar kan de NS weinig aan veranderen, dus zal de reiziger zélf medepassagiers aan moeten spreken. Dat wordt dan toch maar door de trein schreeuwen of de jongen zijn geluid wat zachter wil zetten. Stiltecoupé of niet.

Licht, camera, actie! Niek (19) is een echte dramaqueen en houdt van alles wat te maken heeft met theater. Vaker nog zit hij achter een beeldscherm voor de nieuwste Facebook-updates, de gekste YouTube-filmpjes en het laatste nieuws. Deze journalist in spé blogt voor 7Days om meer ervaring op te doen voor zijn opleiding journalistiek. Lees hier meer blogs van Niek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren