Schoolblog - schooltips

Leertips voor luie leerlingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Lotte
Schuengel

Begin op tijd, wees uitgerust en lees de stof goed door: natuurlijk hebben wij leerlingen allang gehoord van deze 'leertips'. Houden we ons eraan? Nee. Hebben we er wat aan? Nee. Daarom vind ik het tijd voor een lijst met leertips voor wie geen tijd heeft om om op tijd te beginnen, niet kan slapen en geen zin heeft om de stof goed door te lezen. Wat heb je nodig: internet, een koptelefoon, markers, pennen en een schrift.

1. Vat samen
Of je nu wiskunde leert of geschiedenis, maak altijd een samenvatting van de stof. Daar hoef je niet veel tijd voor uit te trekken. Hoe lang je samenvatting wordt, hangt inderdaad af van hoeveel tijd je hebt, maar dat neemt niet weg dat je in korte tijd ook een goede samenvatting kunt maken. Hoe ga je te werk? Stap één is snellezen. Hoe lees je snel? Daar is een simpel trucje voor: ga met je pen langs de regels die je leest. Je oog volgt de pen, en daarmee de tekst die erboven staat. Als deze methode voor jou niet werkt zijn er ook nog andere methodes, die kun je gemakkelijk via Google vinden.

Nu de tweede stap: wat schrijf je op? Dat zijn de volgende dingen:
- De begrippen inclusief de juiste betekenis;
- De theorie;
- De verbanden tussen de verschillende begrippen;
- De verbanden tussen de verschillende aspecten van de theorie;
- De verbanden tussen de begrippen en de theorie.

Onder theorie moet je verstaan: dat wat de stof verbindt tot een geheel. Dit kan bij geschiedenis de loop van gebeurtenissen zijn, bij wiskunde de manier waarop je een som oplost en bij de talen de grammatica.

Idialiter schrijf je de samenvatting met de hand. Wat je met de hand schrijft, onthoud je namelijk beter en zo kun je ook makkelijker schema's maken en pijlen tekenen.

Een samenvatting kun je in allerlei vormen maken:
- een samenhangend verhaal;
- een opsomming;
- een mindmap;
- een combinatie van bovengenoemde.

Tot slot is het goed om de belangrijkste en moeilijkste dingen te markeren. Ook kun je verschillende kleuren gebruiken, bijvoorbeeld blauw voor jaartallen, geel voor personen en roze voor gebeurtenissen.

2. Praat over de stof
Als je ergens niet zeker over bent, kun je daar het beste een vraag over stellen aan een klasgenoot. Zo kun je onduidelijkheden en het leren van de verkeerde informatie voorkomen. Ook kun je bijvoorbeeld samen vragen bedenken. Dat kan overigens ook alleen: als je niemand hebt om je te helpen, kun je naar Khanacademy.com voor extra uitleg over bijna alle onderwerpen.

3. Voor de ECHT luie leerlingen...
Passief leren is dé oplossing voor de leerling die het liefst de hele dag op de bank ligt. Passief leren is een kwestie van een YouTube-filmpje of een podcast aanzetten en gewoon goed luisteren. Hier is een aantal YouTube-kanalen per vak:

Geschiedenis:
JORT
CrashCourse World History
Jelmer Evers

Wiskunde:
WiskundeAcademie
Numberphile

Engels:
EngelsAcademie

Duits:
DuitsAcademie

Nederlands:
NederlandsAcademie

Natuurkunde/scheikunde/biologie:
SciShow
MinutePhysics
AC Natuurkunde
BiologieAcademie
Scheikundelessen

Economie:
Economie Academy Hilversum

En voor zowat elk vak is video.scholieren.com ook nog een goeie. Ook kun je met de Podcast-app op verschillende onderwerpen zoeken en die kun je opslaan om altijd en overal naar te luisteren. Bijvoorbeeld op de fiets. Ook kun je een van die filmpjes omzetten naar mp3 en bij je muziek zetten, als dat je ding is.

4. Neem pauze
Het is het beste om eens in de twintig minuten een pauze van vijf minuten te nemen. Als je echt in tijdnood bent, kun je dat ook eens in de dertig of veertig minuten doen, maar zorg dat je niet overbelast raakt.

5. Nog wat handige sites:
Mijn zelfgemaakte geschiedenissite
Hulp bij huiswerk
Een zoekmachine beter dan Google, ook gelijk een grafische rekenmachine
Een site met leerstrategieën

Heel veel succes!

Smaakt dit blog naar meer? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren