beer Verenigde Staten waarschuwing beren
Lotte in alle Staten

Lotte ziet beren op de weg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

Wilde armbewegingen maken en brullen! Je muisstil houden en als een bolletje op de grond gaan liggen! Oogcontact maken, intimideren die beer! Nee, oogcontact vermijden, ben je gek zeg! Rennen voor je leven! Bidden! Helemaal niet gaan! Het is zomer, moederberen en hun baby's zijn uit hun holen geklommen en wij fietsen in een vrij rechte lijn keihard door het berenparadijs. 

We fietsen momenteel door Amerikaanse natuurparken als Yellowstone, waar de waarschuwingen je om de oren vliegen. Daarna door Canada en tot slot naar Alaska. In die laatste Amerikaanse staat wonen naar schatting dertigduizend bruine beren. Dat zijn best veel beren. 

Hoofdredacteur Lotte is op een lange reis. Samen met haar vriend Peter fietst ze dit halfjaar door de VS en Canada: een tocht van zo'n 11.000 kilometer. In de rubriek Lotte in alle Staten blogt ze over wat ze onderweg meemaakt. 

Bang
Zo stoer als we vóór deze reis deden, zo hard beginnen we hem nu te knijpen. Statistici zullen ongetwijfeld zeggen dat de kans om omvergereden te worden door een onoplettende Amerikaan vele malen groter is. Net als de kans om verslonden te worden door valse honden. Maar sta je oog in oog met een beer, dan ben je wel mooi in de aap gelogeerd.

Het sneeuwt hier nog steeds op de raarste momenten, dus het zou zomaar kunnen dat er ergens eentje met een knorrende maag rondloopt, net op het moment dat ik voorbij fiets. Zie dan maar eens duidelijk te maken dat je hem echt met geen haar wilt krenken en dat je bovendien niet lekker smaakt.

beren Amerika VS voorkomen

Bear spray
Ik vind beren prachtig en zie ze dolgraag, maar wel op veilige afstand. Zoals in Yellowstone, waar we vorige week een gigantische grizzly een ommetje zagen maken op een veilige driehonderd meter afstand. Want met die dieren valt geen fatsoenlijke afspraak over omgangsvormen te maken, dat heeft de geschiedenis allang uitgewezen en bewijzen ook de nogal tegenstrijdige adviezen die we aan de lopende band krijgen.

We hebben een fluitje om de dieren weg te jagen, dat zal ze leren. En 'bear spray' (hip holster included), die een mistwolk van negen meter zou spuiten waardoor de beer als het goed is geen poot voor ogen meer ziet. En wij ook niet, als de wind verkeerd staat. In het meegeleverde boekje (bear in mind the information) staan tips van Yellowstone-berenexpert Kerry A. Gunther. We besluiten dat hij de man is om naar te luisteren, ook al begint hij het boekje met de grimmige en demotiverende tekst 'We weten uit eerste hand hoe snel je leven voorbij kan zijn.' En ook al is de eerste stelregel ('houd de fles altijd binnen handbereik, stop hem niet in je tas') al onmogelijk uit te voeren als je op een fiets zit. 

Geurloze deo
We leren dus nu de berenbijbel uit ons hoofd. Zie je een babybeer, maak je dan schaars: een boze moeder is vast dichtbij en klaar om je te verslinden. Houd de wind in de gaten, want beren kunnen ruiken als de beste. Heb je de wind in de rug, dan ruikt het beest je vast al van een flinke afstand en neemt hij hopelijk de benen. Blaast de wind in je gezicht, dan is de kans stukken groter dat je een beer tegenkomt. Want die ruikt je dan niet, of pas als hij recht voor je staat.

Verder: koop geurloze deo. Maak veel lawaai en berg je eten minimaal negentig meter van je tent op. In een boom, zeker vijf meter hoog in de lucht. Voor ons eten en de tandpasta kochten we een bear vault die geurtjes binnenhoudt en niet te openen is door de gemiddelde berenpoot. 

beer Verenigde Staten waarschuwing beren

Ontmoeting
Kom je toch een beer tegen, staar het dier dan vooral niet in de ogen, adviseert Gunther. Dat kan zo'n beest wel eens opvatten als agressief gedrag. Blijf rustig en stil en houd je spray in de aanslag, maar begin niet met spuiten tot je zeker weet dat je die beer recht in z'n gezicht raakt. Stap vervolgens rustig achteruit terwijl je kalm praat. Dan zou de beer moeten snappen dat je je heus uit zijn territorium wilt terugtrekken.

REN NOOIT WEG, dat beest is vele malen sneller dan jij. Gil niet. En klim niet in een boom, want die beer klimt gewoon mee. Valt het beest je aan, vecht dan niet terug maar rol je - ja hoor, daar komt-ie - op tot een balletje en probeer kwetsbare delen van je lichaam te beschermen. Gaat hij door met z'n aanval, ga dan ook over tot actie. Probeer zijn hoofd, ogen en neusgaten te raken: 'Fight back or die!'

Leuk joh, zo'n fietstocht. 

Lezen wat Lotte nog meer meemaakt in de VS? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren