pretpakket
Blog

Maatschappijprofielen minderwaardig? Onzin!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

‘Kies een natuurprofiel, dan zit je goed.’ ‘Cultuur & Maatschappij? Haha, pretpakket!’ Deze opmerkingen komen je als aanstaand profielkiezer ongetwijfeld bekend voor. Toch?

Als ik bij een bijeenkomst over studievoorlichting zit, gaat de informatie over de studie rechten een beetje langs me heen. Maar van één opmerking gaan mijn haren overeind staan: ‘Voor de derdeklassers onder ons die nog een profiel moeten kiezen: je kan met elk profiel rechten studeren, maar ik zou meteen het hoogst inzetten door Natuur & Techniek met economie te kiezen.’ Mijn bloed begint te koken als ik iemand zo’n uitspraak hoor doen. Waarom is een natuurprofiel de norm?

De norm

Het lijkt wel alsof iedereen N&T moet kiezen. Decanen op middelbare scholen raden het aan als je niet weet wat je moet kiezen. Waarom? Omdat je daarmee alle opties nog openhoudt, omdat voor sommige studies bepaalde middelbare schoolvakken verplicht zijn.

Maar ook als je beide kanten aankunt, kan je beter een natuurprofiel kiezen, luidt het advies. Waarom zijn bètavakken als scheikunde, natuurkunde en biologie die bij zo’n natuurprofiel horen ‘beter’ dan vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en de talen?

Arbeidsmarktperspectief

Ook ouders sturen hun kind blijkbaar in de bètarichting. Met een maatschappijprofiel kom je moeilijk aan de bak en verdien je niet zoveel. Denken ze. Ik zie dit heel anders: met een maatschappijprofiel ben je juist breed inzetbaar! Onze maatschappij heeft perspectieven vanuit alle disciplines nodig, dus vergeet maar gauw dat je niks kan met zo’n pretpakket.

Pretpakket

C&M wordt wel het pretpakket genoemd omdat je dan blijkbaar het meest lesluwe rooster hebt, terwijl je bij bètavakken echt hard aan de bak moet. Maar in de bovenbouw moet iedereen hard aan de bak, en dat wordt een stuk makkelijker als je iets kiest wat je het meest aanspreekt.

Dus kies je eigen ‘pretpakket’ en zoek de vakken die je leuk vindt. Daar moet je immers nog een paar jaar je tijd aan besteden. Het ene profiel is helemaal niet beter dan het ander.

Profielenhiërarchie

En een maatschappijprofiel is heus zo slecht nog niet. Het kunstvak houdt meer in dan lekker knutselen en geschiedenis omvat meer dan wat leuke verhaaltjes. Net zoals scheikunde breder is dan wat atomen. Dus weg met die profielenhïerarchie: laten we zorgen dat iedereen een pretpakket kiest!

Sinds ze kan lezen, is Femke (16) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze het eindexamenjaar met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Haar fototoestel gaat (bijna) altijd mee op pad en ze doet aan wedstrijdzwemmen. Ze heeft een talent voor twijfelen, gebruikt volop post-its en gaat de deur niet uit zonder haar agenda.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren