Mannen met geschoren benen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Lotte
Schuengel

Movember of No Shave November is alweer bijna voorbij. Mannen die hun lichaamsbeharing lieten staan, vroegen zo aandacht voor prostaatkanker. Een hele mooie en leuk bedachte actie natuurlijk, maar het is jammer dat vrouwen er niet aan mee kunnen doen. Daarom is er nu iets nieuws.

Je kunt zeggen dat het niet zo hoeft te zijn: vrouwen kunnen toch ook gewoon meedoen door hun oksels en benen niet te scheren? Dat kan, ja, maar helaas is het volgens de sociale norm 'onacceptabel'  en 'vies' om op deze plekken je haar te laten staan. Vandaar het alternatief: Full Shave november.

Geschoren mannenbenen
Full shave november moedigt mannen aan om hetzelfde lijden te ondergaan als vrouwen: het scheren van de benen. Op Tumblr zijn al vele foto’s opgedoken van mannen die dit (half) gedaan hebben. In de beschrijvingen erbij staat vaak dat ze het verschrikkelijk vonden om te doen en ze nu nog meer respect hebben voor vrouwen die dit dus regelmatig moeten doen. 

Deze actie gaat niet alleen om het begrip van mannen, maar ook om een vraag: is er in onze samenleving gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen? Het antwoord hierop is volgens de actie 'nee'. Het feit dat meisjes minachtend aangekeken en uitgescholden worden door zowel jongens als andere meisjes, simpelweg omdat ze hetzelfde haar op hun benen hebben als jongens, is een teken dat er iets goed mis is met de verhouding tussen de geslachten.
Ongemakkelijke posities 
Door deze verknipte verhouding staan meisjes dag in dag uit onder de douche in ongemakkelijke posities met het risico zichzelf per ongeluk ernstig te verwonden, niet eens omdat ze het zelf willen, maar omdat hun omgeving dat van ze eist. Aan de andere kant wordt jongens ook allerlei verwijten gemaakt als zij hun benen wel scheren omdat ze dat willen.

Iedereen zou de vrije keuze moeten hebben waar ze wat willen scheren. Een meisje mag haar benen scheren als ze dat wil, maar het hoeft niet. Een jongen mag zijn haar laten staan, maar het hoeft niet. Niemand zou beoordeeld moeten worden vanwege de keuzes die hij of zij over zijn of haar eigen lichaam maakt. En niet alleen in november.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren