proefwerkweek blog
Blog

Met één pen je toets maken? Mij niet gezien!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Het is weer tijd voor de proefwerkweek en dat betekent: stress. Een goed begin is het halve werk, zeggen ze. Maar hoe bereid je je voor op waar het op aankomt: het maken van de toets zelf?

Als ik een toets moet maken, hoop ik altijd op alles voorbereid te zijn. Niet alleen het noodzakelijke, zoals een pen, gaat mee naar binnen. Nee. Alles wat ik ook maar nodig zou kúnnen hebben, neem ik mee: een flesje water, een woordenboek, zakdoekjes, een rekenmachine ook al zitten we bij Nederlands, kauwgom, een boek om te lezen als ik eerder klaar ben en nog niet weg mag, en zo verder.

Een goede voorbereiding…

Ik vind het knap dat sommige leerlingen het aankunnen om slechts het minimale mee te nemen voor het maken van een proefwerk. Het is inderdaad precies wat je nodig hebt. Maar dat je je geen zorgen maakt omdat je geen reservepen bij je hebt, vind ik een complimentje waard. De kans is groot dat je pen niet leeg raakt, maar better safe than sorry, toch?

En ook al gebruik je een woordenboek waarschijnlijk niet, waarom niet de kans grijpen om ‘m mee te nemen als je daar recht op hebt? Stel nou dat je een woord tegenkomt waarbij je aan de betekenis begint te twijfelen… Dan is zo’n woordenboek verdomd handig.

…is het halve werk

In de loop der jaren is mijn drang om in extreme mate voorbereid te zijn wel minder geworden. Nog steeds hoor ik soms ‘Wat heb jij nou weer allemaal bij je?’ en voel de verbaasde blikken als ik, met alles onder mijn armen geklemd, voor de deur sta te wachten. Het is aan de extreme kant, maar dat anderen slechts één pen in hun hand hebben, daar kan ik echt niet bij.

Mij gaat het vooral om de achterliggende gedachte. Je hebt je zaken op orde en neemt mee wat mee mag. Je bent voorbereid op een kapotte pen door minstens twee reservepennen bij je te hebben. Ik zou het echt niet durven om de strijd met de toets aan te gaan met slechts één pen. Als-ie leeg is, heb ik er gelukkig een extra. Of twee, of drie…

Sinds ze kan lezen, is Femke (16) een boekenwurm. Ook doet ze aan wedstrijdzwemmen en debatteert ze graag. Haar fototoestel gaat (bijna) altijd mee op pad en komt dan met een volle geheugenkaart terug. Ze speelt graag Kolonisten van Catan en heeft een talent voor twijfelen. Vraag vooral niet naar haar favoriete boek, want het is onmogelijk om die keuze te maken. Meer van haar lezen? Dat doe je hier!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren