Blog

Met het vliegtuig - of toch niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Om vier uur ’s nachts gaat onze wekker, en vrijwel zonder moeite gaan wij eruit. Ons haar is ingevlochten, onze tanden zijn gepoetst en over onze schouders hangt een enorme reisrugzak. We hebben alle drie dezelfde trui aan en dezelfde spijkerjasjes mogen ook niet ontbreken. We zijn klaar om naar Praag te gaan, mét het vliegtuig. Wat kan er nou misgaan?​

Om kwart over vijf rijden wij naar het vliegveld in Eindhoven toe. We lachen veel en giechelen er op los. Omdat ik nog nooit eerder gevlogen heb, bedenken mijn beste vriendin en zus enge scenario’s. Ze hebben het over heftige turbulentie, over gaten die zomaar in vliegtuigen kunnen verschijnen en over bevroren drollen die uit het vliegtuig vallen. Ondertussen probeer ik mijn angsten te onderdrukken en komt er met moeite een lach uit.

Tranen van gemis

Ik heb het vaak gezien in films: huilende ouders die hun huilende kinderen uitzwaaien voor een reis van negen maanden. Omdat die van ons maar drie dagen duurt, kunnen mijn ouders de lol er nog van inzien. Wel nemen we dramatisch en met veel knuffels afscheid. De eerste keer op reis met je vriendinnen blijft iets bijzonders.

Gevulde bierflesje

De douanes controleren onze veel te grote handbagage, maar onverwacht voldoet het aan de eisen. Alles lijkt goed te gaan. Totdat één van onze tassen ergens achter blijft, een Nivea-potje blijkt niet bij de vloeistoffen ingepakt te zijn. ‘De mensen naar Praag hebben nog drie minuten om in te stappen’, wordt in nettere woorden gezegd. We worden ongeduldig, geïrriteerd. Voor ons staat een vrouw die dacht dat ze haar gevulde bierflesje van Heineken mee mocht nemen naar haar thuisland. Ik zucht.

Vijf minuten

We lachen en rennen als brugklassers naar de gate toe. ‘Waar is het vliegtuig naar Praag?’, vragen wij hoopvol. ‘De gate is dicht. Het is niet meer mogelijk om het vliegtuig in te stappen.’ De woorden echoën nog even na. Vijf minuten te laat. Als we bij het raam staan zien we ons vliegtuig enkele minuten later wegvliegen. Zonder ons. Vaarwel vliegtuig, vaarwel vakantie.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren