Blog

Mijn advies aan eindexamen-leerlingen: pak je vrijheid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Tot laat heb ik geschreven en gelezen. Versleten potloden, een overleden rekenmachine en een vol hoofd. De bel gaat, het laatste examen is voorbij. Ik ben vrij!

Ik voelde geen euforisch gevoel door mijn lichaam razen toen die bel ging, ik wilde niet springen van blijdschap en honderd berichtjes op Facebook delen vanwege het feit dat het einde van mijn examenweek gekomen was. Ik wilde slapen. Of liggen op de bank, want slapen vond ik toentertijd wat dramatisch.

Meer dan mijn tienerkamer

Want ik had toch nog drie maanden om te springen. Om te dansen, hele nachten door. Om te werken, niet omdat ik het graag deed, maar om datgeen te doen wat ik graag wilde doen. Ik had tijd, en had geld genoeg kunnen hebben, om meer te zien van de wereld dan mijn tienerkamer, de huiskamer beneden of onze achtertuin. Maar dat deed ik niet.

Poging tot

Toen ik vorig jaar geslaagd was voor mijn examen heb ik wel enkele pogingen tot solliciteren gedaan. Ik heb een mooi curriculum vitae gemaakt met daarin mijn werkervaring (op dertienjarige leeftijd had ik een krantenwijk) en heb deze bij enkele bedrijven ingeleverd. Maar ze belden niet. En na drie pogingen had ik genoeg moeite gedaan, vond ik.

Mijn keuzes

Hierdoor zat ik in een sleur van verveling die mij wel beviel. Er waren elke dag opnieuw keuzes. De bank of het bed. De televisie of Netflix. Alleen zijn of met vrienden. Chocoladekoekjes of een banaan. Je kent ze wel.

Ik vergat de tijd, ik vergat de dagen, en bleef denken dat ik wel genoeg tijd had. Maar de klok tikt door en voordat ik het wist was de tijd voorbij. Was het niet langer zomer en begon een volgende school opnieuw.

Wees vrij

Dus deze is voor jullie. Voor alle eindexamenleerlingen die (bijna) vrij zijn. Wees vrij. Ga meer zien van de wereld dan jouw tienerkamer, de huiskamer beneden of jouw achtertuin. Begin met Nederland, of als je ambitieus bent begin met Europa. Of ga werken, zoveel en hard, dat je uiteindelijk weet waar je het voor gedaan hebt. Het maakt niet uit wat je doet, maar doe iets. Want ik heb spijt dat ik de meest vrije maanden van mijn leven niets heb gedaan.

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren