Blog

Mijn Quizzendrama

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

We maken allemaal wel eens een online quiz. Er was een tijd waarin ik er geen genoeg van kon krijgen. Maar sinds kort realiseer ik me ineens dat ze helemaal nergens op slaan.

Het begon met de oh-zo-bekende sorteerhoedquiz van Harry Potter, toen ik nog een opdondertje van negen jaar was. Hier kijk ik nog steeds niet van op, bijna elke fan van de serie heeft die quiz gemaakt. Maar wanneer heb ik mijn sorteerhoed ingeruild voor een laptop die tot laat in de nacht buzzfeedquizzen laat zien? De eerste quiz die ik nu bovenaan het scherm staat als ik naar de site van buzzfeed ga, is 'Kies Een Week Van Lunches En Wij Onthullen Je Ultieme Lotbestemming.' Wat? Sorry, maar WAT?​

​Bitter

​Zelfs als mijn keuze tussen fruit en een boterham bepaalt of ik een miljonair word of niet, hoe kan een random persoon in Amerika dat weten? Verspil ik daar nu echt mijn tijd aan? Nu hoor ik je al denken: 'Sanne, doe rustig, het zijn maar domme quizzen die je alleen invult als je je verveelt.' Mijn antwoord daarop is nee. Ik ben namelijk best bitter over hoeveel tijd ik heb besteed aan deze onzin. Het minste wat ik eraan kan doen is klagen. Eigen schuld, weet ik, want niemand dwong mij deze quizzen te maken. Maar ik ben nog steeds bitter, en dat heeft te maken met een specifieke reden. Eentje die ik nog niet heb genoemd.

​Vertrouwen weg

Die specifieke reden heeft te maken met persoonlijkheidsquizzen, mijn oude favoriet. Er zijn er twee waar mensen bij zweren: De Myers-Briggs Test en de Enneagram. Hier zit een heel systeem achter en het lijkt op wetenschap. Tot recent (recenter dan ik wil toegeven) geloofde ik ook in deze quizzen... totdat ik de andere uitslagen over de persoonlijkheden las en me realiseerde dat veel van de andere opties ook had geloofd. De persoonlijkheden zijn zo vaag omschreven en de karakteristieken zijn zo algemeen dat praktisch iedereen zich er mee kan identificeren. Opnieuw is dit waarschijnlijk algemene kennis die ik op de een of andere manier heb gemist mijn hele leven lang, maar het vertrouwen dat die negen-jarige opdonder had in de wereld is compleet weg.

​Tijdens het schrijven van dit blog heb ik weer zo'n onnozele quiz gedaan. Of twee, als ik eerlijk ben. En die waren grappig en leuk om te doen. Dus als je deze nutteloze quizzen leuk vindt, dan laat mijn verhaal je niet tegenhouden...(ik houd mezelf niet eens tegen). Alleen wil ik je wel even waarschuwen: neem ze niet al te serieus, zelfs als het 'wetenschappelijk' lijkt te zijn. Er is niets wat zo'n quiz je kan vertellen wat jij eigenlijk zelf niet al stiekem weet. 

Sanne is een grote Engeland-fan (15) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Lees meer blogs van Sanne.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren