mormonen missionarissen
Lotte in alle Staten

Missionaris op je negentiende

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

Eindelijk zien we het bord opdoemen: ‘Welcome in Colorado’. Poeh, gelukkig. We hebben een dikke week door Kansas gefietst, waar de wind me letterlijk van mijn fiets blies. Waar niks anders te zien was dan akkers, hon-der-den kilometers lang, en waar we foto’s maakten als we een keer één boom tegenkwamen. Maar die rampstaat zijn we voorbij. 


Hoofdredacteur Lotte is op een lange reis. Samen met haar vriend Peter fietst ze dit halfjaar door Amerika en Canada: een tocht van zo'n 11.000 kilometer. In de rubriek Lotte in alle Staten blogt ze over wat ze onderweg meemaakt. 

Bij het bord staan twee tienermeisjes. Ze lijken gewone toeristen die willen vastleggen dat ook zij weer een staat verder zijn. Maar als we dichterbij komen, verraden de naambordjes op hun jurk een heel andere missie. Sister Mertens en Sister Nerdin, van de Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, staat erop.

Zielen winnen
‘We zijn mormoonse missionarissen’, legt Sister Mertens (links op de foto) uit, die 19 is en ook gewoon Kimberley heet. Ze is achttien maanden op pad om het mormoonse geloof bij zo veel mogelijk mensen aan de man te brengen. 

Veel mannelijke mormonen gaan rond hun twintigste een tijdje zielen winnen voor hun geloof. Maar niet heel vaak zie je jonge meisjes – net klaar met school – die keus maken. Kimberley: ‘Ik wilde dit heel graag, dus heb ik een brief aan de profeet gestuurd. Die bepaalt waar je naartoe gaat. Ik ben nu negen maanden onderweg.’ ‘Sister’ Autumn Nerdin werd pas een maand geleden door de profeet bij Kimberley gestationeerd. 

'Jezus, die kennen we al’
Kimberley schetst een typische dag voor een jonge mormoonse missionaris. ‘We staan om half zeven op, doen onze work-out, dan volgen een uur individuele bijbelstudie en een uur gezamenlijke. Daarna gaan we mensen bezoeken, tot ongeveer negen uur ‘s avonds. We gaan niet letterlijk langs de deuren. Dat werkt niet, zeker niet hier in Kansas. Daar roepen de meeste mensen: “Jezus, die kennen we al. Geen interesse.” We praten met mensen en laten ons verwijzen naar anderen die misschien geïnteresseerd zijn.’

Ze wordt steeds enthousiaster terwijl ze haar verhaal doet. ‘Kijk, op onze leeftijd groei je natuurlijk nog, maar dit is echt zo’n ongelooflijke groeispurt. Ik ben zó veranderd in negen maanden tijd. Ik zou nooit meer terug willen naar wie ik hiervoor was.’ ‘Deze missie maakt dat je steeds meer op Jezus gaat lijken’, voegt Autumn toe. 

Geen contact
Over negen maanden gaat Kimberley studeren. Langer dan achttien maanden missionaris zijn mag ze niet. ‘De kerk wil dat je ook een normaal leven opbouwt. En dat kan nu niet. We hebben letterlijk alles achtergelaten, zoals Jezus ook vroeg aan zijn apostelen. We reizen met twee koffers. We hebben geen contact met onze familie. Nou ja, we mailen ze één keer in de week en bellen naar huis op Moederdag en met kerst. Maar het is het zó waard. Dat wij dit kunnen doen terwijl we zo jong zijn, is echt een wonder.’ Autumn: ‘Dat komt omdat we de Heer aan onze zijde hebben.’ 

We krijgen een The Book of Mormon in onze hand gedrukt en een visitekaartje. We kunnen het nummer van de Mormoonse missionarissen altijd bellen, verzekert Kimberly ons. ‘Waar je ook bent, we zijn overal.’ Of we kunnen Autumn en haar gewoon zelf mailen natuurlijk. Maar dan moeten we wel een beetje geduld hebben. ‘Want terugmailen, dat mogen we van de profeet alleen op maandag.’

Lezen wat Lotte nog meer meemaakt? Klikkerdeklik.

mormonen kerk missionarissen

Mormo-wattes?
Het Mormoonse geloof werd in 1830 in New York gesticht door profeet Joseph Smith, die in hetzelfde jaar The  Book of Mormon publiceerde. Er zijn nogal wat theorieën over hoe dat boek ot stand kwam. Volgens Smith is het zijn vertaling van gouden platen met profetische inscripties die hij - op aanwijzing van de engel Moroni - ontdekte vlak bij zijn woonplaats. 'God houdt van al z'n kinderen, overal op aarde', zo vat Kimberly haar geloof samen. 'Jezus Christus is onze verlosser.' 

Er wonen verspreid over de wereld zo ongeveer vijftien miljoen mormonen. De helft woont in Amerika, waar ook de 'opperkerk' staat: in Salt Lake City (Utah). Nog steeds staat een profeet aan het hoofd van de kerk.Op dit moment is dat Thomas S. Monson.

 

 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren