Blog

Moet ik naar The Emoji Movie, of niet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Lotte
Schuengel

Hoewel iedereen zegt dat ik ver weg moet blijven van The Emoji Movie, kan ik de verleiding niet weerstaan om er toch heen te gaan. Een moreel dilemma volgt.

Maandenlang wachtte ik als een kwispelende hond op de komst van The Emoji Movie. Al sinds de aankondiging fascineerde het hele concept me. De hype bleef maar groeien, en samen met vele anderen telde ik af tot 28 juli.

Toen de film er eindelijk was, kon ik mijn geluk niet op. Een knallende 6% op Rotten Tomatoes en een 1,7 op IMDB. Huillachend rolde ik over de vloer, want als je een catastrofe al van mijlenver hebt zien aankomen, kun je er maar beter goed voor gaan liggen. Ik bracht de daaropvolgende dagen door met het lezen en bekijken van talloze recensies. Dat was grappig, totdat er steeds meer recensies verschenen met een waarschuwing: ‘Ga, zelfs ironisch, niet naar deze film.’

Cynisch product

En dat was nu juist mijn plan! Ik zou mijn beste vriendin erbij halen en we zouden naar de bioscoop gaan. Om daar de neergang van Sony Pictures Animation in 3D 4K IMAX Dolby Digital aanschouwen. We zouden de tijd van ons leven hebben. Echter, volgens de recensies was de film niet zo-slecht-dat-het-grappig-is, maar een cynisch product dat niets anders was dan anderhalf uur reclame om de tere breintjes van kinderen dusdanig te kneden in die van de ‘Perfecte Consument’. En daar mag je geen cent aan uitgeven. Zelfs geen ironische cent.

Een naarder mens

De Engel-emoji op mijn schouder zegt dat de grote mensen gelijk hebben, en dat ik de film beter kan kijken als hij beschikbaar is via een zekere streamingsdienst. Waarom zou ik anderhalf uur in een bioscoop zitten om een film te kijken waarvan ik bij voorbaat al weet dat hij slecht is? Hoe kan ik me vermaken omwille van iets wat zó verdorven is, en er nog geld voor betalen ook? Deze drang naar leedvermaak maakt me alleen maar een naarder mens.

En toch, de verleiding is niet te weerstaan. Het is maar eens in de zoveel tijd dat er een film uitkomt die zó collectief gehaat wordt als deze. Ik wil gewoon zien hoe slecht het precies is. Ook al is de kans 100% dat ik er spijt van ga krijgen omdat ik mijn tijd en geld beter had kunnen besteden. Het is zoals kijken naar een zonsverduistering, we weten dat het slecht is voor onze ogen, maar we kunnen het niet laten.

Lotte is eerstejaars student Liberal Arts & Sciences. Ze maakt tekeningen, schrijft en speelt gitaar, maar eigenlijk zit ze voor het grootste deel van de tijd achter een computer haar beklag te doen. Lees meer blogs van haar of volg haar op Twitter: @LotteSchuengel.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren