blog cijferlijst
Blog

Nee, ik ben NIET mijn cijferlijst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Hoe langer ik doorbreng op mijn middelbare school, hoe meer het soms voelt dat ik word gezien als mijn punten. En geloof me, dat voelt niet fijn. Waar komt dat gevoel vandaan?

Laat ik beginnen met duidelijk maken dat ik niet denk dat leraren je alleen maar zien als jouw cijfers. De reden dat dit toch zo voelt heeft naar mijn mening te maken met dat punten bepalen of je overgaat of niet. Ook spelen ze een rol in of je slaagt of niet, en bij welke vervolgopleiding je toegelaten wordt.

Rotgevoel

​Iets wat ik vaker hoor in de zoveelste rant van iemand over school is: 'ik ben meer dan alleen mijn punten.' Nu kijken leraren ook naar je houding en of je vaak te laat komt, maar deze factoren lijken als puntje bij paaltje komt geen weging te hebben in de uiteindelijke beslissing of je overgaat! Zolang een leerling goede punten haalt, lijkt de school het prima te vinden.

​Zo zit ik nu al bijna zes jaar op de middelbare, en mijn mentorgesprekken zijn bijna nooit meer geweest dan: 'Hoe gaat het?' 'Goed.' 'Ja, dat is te zien aan je punten!' Dan kun je toch net zo goed geen gesprek hebben?

Oplossing (?)

Dus, terecht of niet, het gevoel hebben gezien te worden als cijferlijst is rot. Is er dan iets wat scholen eraan kunnen doen? Simpelweg gezegd: ja.

Sinds dit schooljaar heb ik een mentor die zich daadwerkelijk inzet voor haar al haar leerlingen, en dat heeft bij mij al heel erg geholpen. Nu heeft misschien niet iedereen een fijne mentor, maar ik daag jullie alsnog uit: ga het gesprek aan! Bij je mentor is denk ik al een goed begin, maar misschien heb je een andere leraar waar je je comfortabeler bij voelt. Als er maar een leraar is die je ziet als één persoon en niet een hoop cijfers, kan dit al genoeg zijn.

Het werkt natuurlijk wel twee kanten op. Door jezelf meer te laten zien en horen, word je vanzelf meer dan die cijferlijst. Wedden dat het helpt?

Grote Engeland-fan (16) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren