blog youtube
Blog

Never nooit uitgekeken op YouTube

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Eén YouTube-video kijken begint leuk, maar eindigt anders. In slechts een paar stappen word ik door het algoritme meegesleurd naar de krochten van de videowebsite.

Stap 1. De video die je echt wil kijken
Ik ben eindelijk bezig met het schrijven van een verslag voor school. Een lijst met opdrachten: ik brabbel wat onzin, zoek wat bronnen en schrijf reflecties. Opeens verschijnt er een pop-up op mijn bureaublad. De notificatie geeft aan: Gierige gasten heeft een nieuwe video geüpload. Ik zie de titel: Martijn bevalt in taxi voor gratis rit. Deze moet ik toch echt even aanklikken.

Stap 2. De aanbevolen video
De video is klaar. Het was smullen, en ik zie onderaan mijn scherm dat het Word-bestand nog openstaat. Maar oeps, de autoplay staat aan en de volgende video begint al: Eten bestellen bij het SLECHTSTE THUISBEZORGD RESTAURANT. Oké, dat klinkt ook eigenlijk wel heel leuk.

Stap 3. Nog meer aanbevolen video’s
Terwijl de volgende video vanaf de autoplay me toelacht, loer ik ook nog even naar het rijtje met andere aanbevolen video’s. Daar staan ineens veel nieuwe tussen. En hoe kan het dat ik die oude video van StukTV nog nooit heb gezien? Ik bekijk ze één voor één…

Stap 4. De krochten van YouTube
Tweeënhalf uur later zit ik nog steeds naar het scherm te kijken. Zwetend, met een volle blaas en een lege maag, en met ogen die vierkanter zijn dan ooit. Ik kijk ineens helemaal geen filmpjes meer van youtubers die ik ken. Hoe ben ik beland bij clowns die struiken verven, mannen die zich verkleden als heksen en een video van een nagetekende vallende ster?

Conclusie: vriend en vijand
YouTube heeft me in zijn greep: dat is duidelijk. Door het algoritme beland ik keer op keer in een gekke aaneenschakeling van video's die ik precies op dat moment nodig denk te hebben. Well done YouTube, ik ben echt nooit uitgekeken. Dat is aan de ene kant leuk: er is altijd wat te zien. Maar het is natuurlijk niet altijd goed… Tot laat in de nacht werk ik door aan mijn verslag om dat op tijd af te krijgen. Met een hoopvol gevoel lees ik de laatste eis. 'Zoek een video waarbij dit duidelijk wordt'. Oh nee hè. De cylcus start van weer van voor af aan...

Lucas (19) is altijd druk met van alles en nog wat. Als hij niet de fanboy uithangt bij een musical, doet hij wel mee aan een of andere creatieve cursus of swipet hij door zijn verzameling memes. Deze pannenkoekengek is tweedejaarsstudent Journalistiek en schrijft graag over entertainment, kunst en cultuur. Lees meer blogs van Lucas.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren