Blog

Oeps, ik haat mezelf

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Hoe reageer jij als iemand jou een compliment geeft? Wuif je het weg? Die neiging had ik wel. 'Niet waar, ik kan helemaal niet schrijven' of 'Ieuw nee, dit shirt is echt niet leuk, maar ik heb niks anders.' Ik deed het onbewust en dacht er nooit over na, totdat een vriendin mijn compliment 'afwees'.

Die vriendin had voor tekenen een flipboekje gemaakt. Een reeks tekeningen die een filmpje worden als je er doorheen bladert. Mooi, vond ik. Maar toen ik haar dat vertelde, haalde ze haar schouders op en zei: 'Het is maar een lelijke stickman, niks speciaals.' Ik vond het wél speciaal... anders had ik haar geen compliment gegeven. Ineens realiseerde ik me dat ik het én niet alleen niet leuk vond dat mijn vriendin zichzelf afkraakt, maar dat het dus ook niet leuk is als ik dat zelf doe.

Zelfspot

Zelf maak ik vaak grappen ten koste van mezelf. 'Hé kijk, de vuilnisman! Eigenlijk moet-ie mij ophalen, maar volgens mij wil hij me niet.'Nu is er met een beetje zelfspot niets mis (het is een natuurlijk medicijn tegen arrogantie) maar echt bijdragen aan een positief zelfbeeld doet het niet. Ik heb ook geen hekel aan mezelf, maar 'oeps, ik haat mezelf' is wel iets wat ik vaak zeg (en stiekem nog steeds een beetje grappig vind). Maar na het incident met die vriendin heb ik me voorgenomen om mezelf niet meer elke keer de punchline van mijn grappen te maken. En dat zou niemand moeten doen. Er is een verschil tussen om jezelf kunnen lachen en jezelf uitlachen.

PMA

Het is een cliché, maar volgens mij komt het allemaal neer op PMA: positive mental attitude. Als je een positieve houding hebt in het leven - en naar jezelf - dan voel je je een stuk beter. En als je dan ook nog eens een compliment krijgt van een ander, kan het met die attitude helemaal niet meer stuk. Dus wimpel een compliment niet meer af, maar beschouw het als positieve feedback van een ander en zeg dankjewel. Dat heeft vast wat oefening nodig, maar lukt het een keer dan is het weer een compliment aan jezelf. En spread the word: laat een ander jouw compliment ook niet zomaar afwijzen. Dus zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Daar wordt iedereen beter van.

Grote Engeland-fan (17) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren