Blog

Oneerlijk voor die vrouwen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Het EK-vrouwenvoetbal heeft mij aan het denken gezet. Wanneer het ‘gewone’ EK aan de gang is, kun je bij elke winkel oranje slingers kopen, komen chipsfabrikanten met speciale EK-chips, en is heel Nederland in rep en roer. Al komt het vrouwenvoetbal al aardig op, de verschillen met het mannenvoetbal zijn nog enorm. En vooral als het gaat om salaris.

De cijfers
In een artikel over het salaris bij vrouwenvoetbal van de NOS wordt vermeld dat volgens experts het salaris van deze topsportende vrouwen tussen de 700 en 2300 euro per maand ligt. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris voor mannen in de eredivisie ligt op 22.000 euro.

Nog een opmerkelijk feitje: Het salaris dat Lieke Martens in één jaar krijgt (200.000 euro) verdient Messi in drie dagen!

Mijn mening
Ik vind dit echt vreemd. Oneerlijk. Oké, het mannenvoetbal is nou eenmaal van oudsher populairder, maar moet dit salaris zó veel verschillen? Het is toch dezelfde sport, en zowel de mannen als de vrouwen geven hun hele leven voor deze sport. Ik zou zeggen: ‘Haal een deel van het salaris van de mannen af en geef dat aan de vrouwen’, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Jullie meningen
Afvragend of ik de enige was die dit zo oneerlijk vind, besloot ik wat Snapchatvolgers van onze 7Days-snapchat om hun mening te vragen.

Tristan (14): 'Mannen en vrouwen doen even goed hun best, dus dat verschil qua salaris vind ik niet zo eerlijk. Het valt wel te verklaren omdat meer mensen naar mannenvoetbal kijken.’

Floor (15): ‘Ik vind het een beetje oneerlijk, maar er is goede hoop omdat de vrouwen nu in het EK heel ver zijn gekomen en dan zal het ook wel populairder worden. Ik hoop dat de salarissen van de vrouwen in de toekomst verder omhoog gaan!

Jasper (15): ‘Bij het vrouwenvoetbal is het budget er nog niet om hen zulke hoge salarissen te geven en bij het mannenvoetbal wel. Wat de vrouwen nu verdienen is wel belachelijk laag. Ik vind vrouwenvoetbal trouwens sowieso leuker, ik vind het spannender en minder agressief.’

ENTHOUSIASME! 
Ik kan concluderen dat we het er bijna allemaal wel overeens zijn dat het salaris van de vrouwelijke voetballers omhoog moet. Misschien moeten we zelf gewoon enthousiaster over de vrouwen worden. Want als we massaal de voetbalvrouwen gaan steunen, merchandise kopen en wedstrijden bezoeken, gaat de winst omhoog. En dus ook dat salaris!

De 18-jarige Lucas heeft een creatieve geest en houdt van schrijven, toneelspelen en tekenen. Hij zit in 6-vwo, maar van hard blokken moet hij niks hebben. Saaie schooldagen houdt hij manhaftig vol met het idee dat hij later een topberoep krijgt; hij weet alleen nog niet wat. Lees meer blogs van Lucas.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren