Deal marktplaats vraag
Blog

Online winkelen: hoe veilig is het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
thijs
Thijs
van Reeuwijk

Stel je nou eens voor dat je een mooie, zowat ongebruikte telefoon ziet op Marktplaats. Alleen is de locatie net te ver om erheen te gaan en te kijken. Wat zou je dan doen? Die mogelijk goede deal laten lopen? Of laat je hem vliegensvlug opsturen?

Het is moeilijk om op iemand te vertrouwen die je nog nooit hebt gezien, maar alleen hebt gesproken via internet. Want wat nou als het pakketje niet aankomt? Of dat er iets mis is met datgene wat je verwacht? Mij is het weleens overkomen. Zo kocht ik een grafische rekenmachine voor school, maar na een tijdje te hebben gewacht zat er niks tussen de post. Je hoort niks meer van die persoon en de politie kan ook niet altijd iets doen als je aangifte hebt gedaan.

Verzendkosten

Zo’n anderhalf jaar geleden kocht ik een Gameboy op Marktplaats. Ik was allang blij dat ik überhaupt het pakketje kreeg. Maar het was een ramp toen ik erachter kwam wat ik had gekregen: de Gameboy was helemaal kapot en daar was niks meer aan te doen. Toen ik de verkoper daarover gesproken heb, kon ik het retour sturen en zou ik mijn aankoopbedrag terug krijgen. Echter: de twee keer 7 euro verzendkosten moest ik wel zelf betalen.

Doe het niet

Nu wil ik je meegeven dat je altijd goed moet opletten als je online iets koopt van een particulier. Je kunt beter het risico niet aangaan en een mooie deal missen, dan opgelicht worden. Dit heb ik helaas op de harde manier moeten leren… Ik ben nu gelukkig veel scherper. Toen ik laatst een nieuwe laptop kocht via Marktplaats liet ik de persoon zijn pink op de foto’s zetten, zodat ik wist dat die persoon ook echt de laptop had. Het was natuurlijk alsnog een risico of ik de laptop überhaupt zou ontvangen.

En als het nou echt een gouden aankoop kan zijn, dan zou ik je ouders heel lief aankijken en vragen of ze je willen brengen naar de verkoper. Dan weet je meteen wat je koopt en wat je krijgt zonder dat je met het angstzweet op je rug voor de brievenbus staat om de post aan te nemen. Rijden je ouders niet zo graag dan kan je nog altijd je goede vriend het OV vragen. Die is altijd 'bereid' om te rijden voor een klein prijsje. Het enige dat je altijd goed moet onthouden bij online winkelen: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!

Foto van Guian Bolisay.

Thijs is een 16-jarige pannenkoekenfan en een superscout met elf(!) jaar ervaring. Hij sport drie keer per week en knutselt graag, op zijn manier: hij maakt bijvoorbeeld een powerbank in een Fisherman's Friends-blikje, een luchtpistool of een brandende laser. Je kunt deze jongen dus maar beter te vriend houden...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren