Blog

Onlogische logica: het brein van de feminazi en de wereldverbeteraar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Mensen kijken op verschillende manieren naar de wereld, met hun eigen wereldbeeld en logica. Maar van sommige mensen is deze logica… gewoon niet logisch. En laat ik nou net de persoon zijn die dat maar al te graag naar voren brengt.

De feminazi

Niet te verwarren met een feminist, die vindt dat vrouwen gelijk moeten staan aan vrouwen. De feminazi gaat namelijk nog een stapje verder. Die stellen dat vrouwen beter zijn dan mannen in elk opzicht en als jij het niet met me eens bent ben jij een verschrikkelijk persoon!

Ehm, wat? Waar moet ik hier überhaupt beginnen? Nou, ten eerste: deze mensen noemen zichzelf 'feministen' (= voor gelijke behandeling), terwijl ze denken dat vrouwen beter zijn dan mannen (= géén gelijke behandeling). Je zou denken dat als je jezelf zo luid maakt voor een beweging, dat je dan het doel van die beweging kent… En waar komt dit idee dat vrouwen beter zijn dan mannen eigenlijk vandaan? Wat is hier de logica achter? Sorry hoor, maar je bent niet meteen beter dan de andere helft van de wereld doordat je een vrouw bent, net zo min dat je beter bent als je een man bent.

De wereldverbeteraar

Red de poolkappen! Eet geen dierlijke producten! Geef geld aan arme landen! Nou, daar gaat het allemaal nog goed. Dat zijn allemaal dingen waar inderdaad aandacht aan moet worden besteed en het kan echt helpen om...

Als je dit niet doet ben jij een vreselijk persoon en ik zal je haten!

...en daar gaat het al een beetje mis. Beetje extreem. Net zoals mensen uitschelden voor moordenaar als ze vlees eten. Oké, de vleesindustrie is onmenselijk en ik snap de irritatie of zelfs woede als mensen doen alsof hun neus bloedt totdat er een video van uitkomt, en dan vinden ze dat ineens heel erg. Maar hoe moet ze uitschelden helpen? Waarom zou iemand stoppen met vlees eten, of overgaan naar groene energie, of doneren aan een goed doel als je ze uitscheldt? Wat heeft deze woede voor zin? Alsjeblieft, ik wil het weten.

Nu hoor ik jullie zeggen: ‘Sanne, wat is de moraal van het verhaal? We weten dat deze mensen (ook al zijn het er niet veel) vervelend zijn, maar wat moeten wij hier nu mee?’ En hier luidt mijn antwoord: wees zelf niet zo’n persoon. En als je je inzet voor een betere wereld en gelijkheid, doe het dan op een effectieve en vreedzame manier. Zeg nou zelf, dat is toch alleen maar logisch?

​Meer blogs lezen van Sanne van der Sterren (15)? Laatst schreef ze ook al Van Filomijn tot Sanne: What's in a name? en Cijfers, tekens, karakters: het wachtwoordendillemma​.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren