blog vakantie ouders vrienden
Blog

Op vakantie met je vrienden of je ouders?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Vakantie. Het lijkt alweer zo lang geleden, want: school is weer begonnen. Op een bepaalde leeftijd heb je minder behoefte aan vakantie met je ouders. Je gaat liever met vrienden zodat je kunt doen wat jij wil! Het bezoeken van kerken en musea zijn daarmee verleden tijd. Maar toch is vakantie met vrienden ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Bij op vakantie gaan met vrienden denk je in eerste instantie vooral aan vrijheid, genieten en feesten. Ik zet de voor- en nadelen van vakantie met je ouders en vrienden op een rijtje.

Ouders

Vergoeding: Het klinkt simpel, maar het scheelt ontzettend veel. Als je op vakantie gaat met je ouders is de kans groot dat je niet - of weinig - hoeft te betalen. De plek waar je verblijft wordt betaald. Maar ook de vele terrasjes, ijsjes en de activiteiten die je samen doet worden betaald door papa en mama.

Vrijheid: Je hoeft niet altijd veel te doen met jouw ouders. Ook zij willen genieten en uitrusten en dit mag jij dus ook in alle vrijheid doen. Je kunt vele boeken lezen of bruin worden in de zon zonder gestoord te worden.

Verveling: Een nadeel kan de verveling zijn. Op vakanties zoek je graag leeftijdsgenoten op. Als deze er niet zijn dan moet je het maar doen met je broers, zussen of soms alleen je ouders. Je moet hierdoor jezelf vermaken en dit is niet altijd even makkelijk.

Regels: Als je met je ouders op vakantie gaat leef je volgens hun regels. Waarschijnlijk eet je niet eindeloos vette happen en is er een beperking aan de hoeveelheid van ijsjes. Er zullen momenten zijn dat je ouders zeggen dat je naar bed moet, terwijl jij dit alles behalve wilt.

Vrienden

Vermaak: Als je met je vrienden op vakantie gaat hoef je niet langer naar vrienden te zoeken. Je hebt ze al en als het goed is, is er een reden dat jullie samen op vakantie zijn gegaan: omdat jullie elkaar mogen. Je zult je dus niet snel vervelen, omdat je samen op pad gaat en leuke dingen bedenkt om te doen.

All you can eat: In de supermarkten ga je als eerste op zoek naar dat wat je het meeste 'nodig' hebt: chips. En borrelnootjes en koekjes! En als er boodschappengeld over is halen jullie misschen een stuk brood voor de lunch. Je laat elkaar vrij in elkaars keuzes en je kunt kopen wat je zelf wilt.

Verwachtingen: Van de vakantie hebben jullie beiden je eigen verwachtingen en je eigen wil. Wanneer deze verwachtingen niet overeenkomen kunnen er onenigheden ontstaan. Ruzie op vakantie met vrienden is bijna niet te voorkomen.

Geld: Je zult rekening moeten houden met het feit dat je alles zelf moet betalen. Je moet dus goed sparen zodat je niet met lege handen en vele tikkies eindigt.

Geld en ruzies

Uiteindelijk heeft het voor- en nadelen om met je ouders of je vrienden op vakantie te gaan. Maar op een gegeven moment worden andere dingen belangrijker. Voor mij zijn de vakanties met vrienden het (tekort aan) geld en de ruzies het waard! Voor jou ook?

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren