wapens in de Verenigde Staten
Lotte in alle Staten

Overal wapens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

'Hebben jullie wapens bij je?' 
'Nou, ehm, berenspray?' 
'Die mag je houden. Verder nog iets? Pepperspray, een stun gun, een taser?' 
'Nee.'
'Meer dan tienduizend dollar?'
'Was het maar waar. Dan hadden we geen tent achter op onze bagagedrager.'

Hoofdredacteur Lotte is op een lange reis. Samen met haar vriend Peter fietst ze dit halfjaar door de VS en Canada: een tocht van zo'n 11.000 kilometer. In de rubriek Lotte in alle Staten blogt ze over wat ze onderweg meemaakt. 

We staan met onze fietsen bij Port of Chief Mountain, de grensovergang van Montana (Verenigde Staten) naar Alberta (Canada). En ook fietsend kun je in Amerika een flink wapenarsenaal bij je dragen. Aangezien je wapens in Canada lang niet zo simpel bij je mag dragen of überhaupt mag bezitten als in de VS, is de controle bij de grens heel streng. Ik houd niet van die dingen en heb dus ook geen behoefte om ze mee te smokkelen naar een ander land. Ik word al zenuwachtig van m'n berenspray.

Zenuwachtig zonder wapen
Dat is voor een deel van de Amerikanen wel anders. Die worden eerder zenuwachtig zónder een wapen op zak. Dat wist ik al voor we aan deze reis begonnen, maar nog niet eerder kwam ik zo veel mensen tegen die ook echt een vuurwapen hebben en zelfs bij zich dragen.

De meest onverwachte was de doodnormale hippe en leuke 24-jarige Christian die in zijn eentje door Amerika fietst. In een restaurant in Montana vertelde hij waarom hij z'n rugzak nooit bij zijn fiets achterlaat. 'Er zit een revolver in. Daar schrikken Europeanen vaak van, maar voor ons is het normaal. Kijk, ik heb hem nog nooit gebruikt en dat houd ik graag zo. Maar je zult maar net in een tankstation staan als er een overval wordt gepleegd. Dan wil ik me kunnen verdedigen.'

wapens in de Verenigde Staten

Tientallen wapenbezitters
Als Christian een beer zou tegenkomen, trekt hij liever zijn wapen dan een spuitbus. 'Ik heb een keer berenspray in mijn ogen gekregen. Geloof me. Dat wil je dat arme beest niet aandoen.' 

Hij is een van de tientallen wapenbezitters die we inmiddels gesproken hebben. Een paar dagen eerder legde de eigenaar van een klein hotel in een gehucht in Montana ons bijvoorbeeld ongevraagd uit waarom onze fietsen veilig stonden in zijn achtertuin: 'Ik heb hier een boel geweren.' In het dorpje Ennis, in dezelfde staat, vertelde een barvrouw dat alleen de winkel aan het eind van Main Street er al een assortiment van vijftienhonderd wapens heeft. In het dorp wonen zo'n 840 mensen.

Wapen om angst
Volgens haar is angst reden voor veel Amerikanen om wapens te bezitten. 'Mensen hebben hier bijna allemaal een of meer hand guns. Dat betekent dat in dit dorp dus misschien wel vier keer zo veel wapens als mensen zijn.'

Oh ja, en een paar maanden geleden, op de absurd grote schietafdeling van een outdoorwinkel in Springfield (Missouri), vertelden de eigenaren van onze Airbnb-slaapplek dat goede mensen maar beter wapens kunnen hebben 'omdat de slechteriken ze toch wel krijgen'. Al meer dan eens vroeg een Amerikaan ons of we er niet verstandig aan zouden doen zelf iets aan te schaffen waar we ons mee kunnen verdedigen tegen 'crazy Americans'. 

wapens in de Verenigde Staten

Wapenwet aanscherpen
Ik hoop van harte dat het president Obama linksom of rechtsom toch nog lukt om voor zijn vertrek de wapenwet in de VS aan te scherpen. Hoe minder wapens, hoe minder reden voor angst, lijkt me. Maar ik snap inmiddels beter dan vóór deze fietstocht waarom het zo'n ongelooflijk zware kluif is voor de president. Een schietpartij als in Orlando is voor de een het zoveelste bewijs dat het moeilijker gemaakt moet worden om aan wapens te komen. Voor de ander is het juist een extra reden om er een te kopen. 

Als de mensen die wij tijdens de afgelopen zesduizend kilometer fietsen door de VS tegenkwamen, representatief zijn voor een behoorlijk deel van de Amerikaanse bevolking, dan is een revolver in je tas hier praktisch zo gewoon als een iPad. En dat verander je niet zo makkelijk. 

Lezen wat Lotte nog meer meemaakt in de VS? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren