poezie voor iedereen
Blog

Poëzie niks voor jongeren? Zeker wel!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Poëzie is iets onbegrijpelijks, hoogstaand, overbodig moeilijks. Tenminste, als ik me niet vergis dan denken de meeste jongeren dat. Toch? Ik vind dat onterecht: poëzie kan heel gaaf zijn, dus geef het een kans. En onthoud: poëzie is meer dan alleen onbegrijpelijke gedichten. 

Poëzie staat bij middelbare scholieren niet echt in een goed daglicht. Misschien is dat vanwege de veelvoudige analyses die docenten erop los willen laten los laten, vanwege de diepe interpretaties die eraan gegeven móeten worden. En daarom willen we er verder zo min mogelijk mee te maken hebben, lijkt het wel.

Zitzakken

Ik was laatst bij de Nacht van de Poëzie, een avond in een grote zaal met optredens, voordrachten afgewisseld met muziek. Ik kwam aanlopen en zag zitzakken voor het podium liggen. Toen dacht ik: ‘yes, ze doen het goed’. Onderuitgezakt kunnen luisteren maakt poëzie een stuk toegankelijker. Weg met dat stoffige imago!

Maar waar komt dat beeld vandaan? Ik denk dat het is omdat we poëzie niet altijd snappen. En wát we lezen, zijn veelal de oude gedichten op school, die op het eerste gezicht een ver-van-je-bed-show zijn. En dat is jammer. Want poëzie is zoveel meer dan dat.

Woordkunst

Alleen, wat is poëzie dan? Er is niet echt een 1, 2, 3 te noemen definitie – het is een lange discussie. Het maakt ook niet zo uit waar je de grens stelt, als je maar onthoudt dat poëzie een brede vorm van woordkunst is. Het omvat bijvoorbeeld óók korte gedichtjes die je op Instagram ziet, en mooie reclameteksten kunnen net zo goed poëzie zijn.

Het is dus meer dan op een zolderkamer achter je boek verscholen zitten. En daarom zijn er dit soort avonden. Gelukkig maar. Dus kom eens luisteren naar de woordenstroom of zoek eens wat poems op Instagram, kijk om je heen. Het is echt leuker en mooier dan je misschien in eerste instantie denkt.

Frustrerend

En het is prima om poëzie niet te snappen, dat kan juist het mooie zijn, of het frustrerende, maar dan doet het dus wel iets met je. Dus geef het een kans. Zet de vooroordelen opzij: het is niet zo zwart-wit en ’saai’ als je denkt.

Op een avond zoals de Nacht van de Poëzie kun je je laten verrassen. En mocht het toch niks zijn, dan heb je in ieder geval lekker kunnen genietn van de zitzak en de optredens eromheen.

Sinds ze kan lezen, is Femke (16) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze het eindexamenjaar met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Haar fototoestel gaat (bijna) altijd mee op pad en ze doet aan wedstrijdzwemmen. Ze heeft een talent voor twijfelen, gebruikt volop post-its en gaat de deur niet uit zonder haar agenda.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren