Blog

Problemen? Uitzwaaien!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Laura Schouten
Laura
Schouten

Je weet vast waar ik het over heb als ik de Uitzwaaidag van Sylvana Simons noem. Een zogenaamd Simons-het-land-uit-evenement op Facebook omdat de presentatrice die fel anti-Zwarte Piet is, had bekendgemaakt zich bij de politieke partij DENK te voegen. En de reacties daarop zijn om van te huilen.

Of ik achter Simons’ uitspraken sta, laat ik even in het midden. Natuurlijk mag iedereen aangeven of-ie het met haar eens is of niet. En natuurlijk doen mensen dat tegenwoordig op internet. Lekker makkelijk, zo vanachter je computer. Maar zo’n evenement vind ik te triest voor woorden. Als iemand iets doet waarmee je het niet eens bent, dan kun je dat heus laten weten. Maar de meeste mensen doen dat in een gesprek of een brief of e-mail. Zelfs BN’ers zijn tegenwoordig prima bereikbaar.

Kleuters
Even door de ‘discussie’ van het evenement scrollen, kwam mijn humeur ook niet bepaald ten goede. Er heerst nog zo veel onwetendheid in Nederland. Ik schaamde me kapot bij het zien van plaatjes van Zwarte Pieten, apen en de Ku Klux Klan (ja, echt). Als die mensen zich even zouden verdiepen in onze vaderlandse geschiedenis, piepten ze wel anders.

Ik weet dat dit enorm gehypet is, maar schrik toch van het feit dat er mensen zijn die schaamteloos dit soort opmerkingen op het internet slingeren zonder ook maar een beetje rekening te houden met de gevolgen. Voor Simons, maar ook voor de sfeer in Nederland.

'Tolerant' land
Misschien worden we ooit nog het tolerante land dat we nu al te claimen te zijn, maar zolang we nog de behoefte hebben mensen het land uit te zetten als ze hun vinger op de zere plek durven te leggen, hebben we nog een kilometerslange weg te gaan.

Meer blogs lezen van Laura (19)? Laatst schreef ze 'Wakker worden met een rekenmachine' en De 7 themesongs die je nog steeds meezingt. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren