Blog

Proefwerkweek van een professioneel uitsteller

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Als het aankomt op proefwerkweken, dan ben ik professioneel uitsteller. Geloof je me niet? Het bewijs is dat ik dit schrijf in plaats van te leren voor mijn proefwerk natuurkunde morgen. Ik deel graag mijn stappenplan tot ‘het perfecte uitstel’? Wedden dat je dingen herkent.

De meest essentiële stap voordat je professioneel uitsteller kunt worden: je realiseren dat alles veel belangrijker is dan leren. En dus moet je dat ook allemaal doen voor je kunt gaan leren. Een goed begin is wat eten. Honger hebben helpt niet bij het leren. Ik neem daarom altijd goed de tijd om een volledige maaltijd voor te bereiden. Moet je wachten tot iets klaar is? Perfect! In deze korte tijd is het nutteloos om aan iets te beginnen, dus kun je meteen je telefoon erbij pakken.

Netflix

Open meteen je Instagram, want foto's en video’s kun je makkelijker wegklikken dan een ingewikkeld en lang verhaal. Spelletjes met korte levels zijn ook goed. Je hebt niet het gevoel dat je aan het uitstellen bent kunt je telefoon op ieder moment wegleggen. Vroeg of laat kom je uit bij een filmpje: de perfecte mogelijkheid om over te gaan naar YouTube. Ondertussen is je eten klaar. Mooi, dan kun je stoppen met je video en beginnen met een nieuwe aflevering op Netflix!

Normale reactie

Wacht, is je eten op, maar de aflevering nog niet afgelopen? Geen probleem! Kijk de aflevering gewoon af, je hebt nog tijd zat. Sterker nog: je hebt zoveel tijd dat als de aflevering eindigt met een cliffhanger, je best nog de volgende kunt kijken! En misschien de aflevering daarna ook nog wel. Het is wel erg spannend en de volgend…- Op dit moment realiseer je je misschien dat je eigenlijk moet leren. Een normale reactie die vanzelf weer weg gaat. Beloof jezelf gewoon steeds dat dit echt de laatste aflevering is die je kijkt.

Schuldgevoel

Als je schuldgevoel zo erg wordt dat je eten weer uit je maag dreigt te komen, is het oké om te stoppen met Netflix. De kots opruimen zou veel tijd kosten en een goede reden tot uitstel geven. Aan de andere kant is het heel ranzig en zoiets opruimen vindt niemand leuk. Pak in plaats daarvan je boeken erbij. Lees de tekst tot je iets tegenkomt wat je niet begrijpt, wat waarschijnlijk heel snel zal zijn. Het maakt niet uit hoe minuscuul het belang van dit woord is, je moet het opzoeken! Pak dus je telefoon erbij...

Morgenvroeg

Doordat je je telefoon in je handen hebt realiseer je dat je dat YouTube-filmpje nooit hebt afgekeken. Iets niet afmaken is zonde, dus die vijf minuutjes kun je best wel missen. Zie je onder het filmpje een ander filmpje staan bij suggesties? Mooi. Klik er meteen op zonder na te denken over de consequenties van je actie. Blijf dit goed volhouden, en voor je het weet zit je om elf uur 's avonds je blog te schrijven die morgenvroeg ingeleverd moet worden, met een stapel ongeopende natuurkundeboeken naast je. Oh shi-

Sanne is een grote Engeland-fan (15) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Lees meer blogs van Sanne.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren