Quotes: inspirerende gezegdes of holle woorden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemijn Groenveld
Annemijn
Groeneveld

Ben jij wel eens geïnspireerd door een mooi citaat? Grote kans dat je antwoord 'ja' is. En je bent niet de enige: miljoenen mensen genieten van mooie woorden. De laatste jaren schieten quote-accounts op Instagram en Tumblr dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zo stuitte ik vorige week op de volgende quote van @silentquotes143 op Instagram: ‘Keep yourself busy, so you can cut of your feelings’.

Mijn eerste gedachte was inderdaad: wauw, inspirerend. Direct daarop volgde echter een andere gedachte: waar slaat deze quote in godsnaam op? Is het de bedoeling dat we onze gevoelens wegstoppen? Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat dat geen slim plan is.

#SadQuotes

Toch kreeg deze post 4.800 likes en 44 comments die stuk voor stuk iets zeiden in de trant van ‘Awesome and inspiring’ of ‘So true’. Het was trouwens niet de enige slechte quote die ik tegenkwam: heel het internet staat er vol mee! Op het account @brokenthoughtsoul vond ik de post met meer dan 2.800 likes: ‘Just smile and say I am fine because nobody really cares.’

Ehm…Excuse me? Niet alleen is deze quote eerder deprimerend dan inspirerend, ze kloppen ook gewoon niet vind ik. Het zijn lege woorden van mensen die denken dat… Ja, wat denken ze eigenlijk? Waarom zou je zoiets willen posten, laat staan lezen? Is het soms de bedoeling dat we met z'n allen lekker in ons zelfmedelijden kunnen zwelgen? Desondanks is er blijkbaar een groot publiek voor betekenisloze, lichtelijk deprimerende gezegdes. Sommige accounts hebben meer dan een miljoen volgers.

#Lovequotes

Aan de andere kant van het spectrum vinden we quotes zoals op het account van @lovequotes.4.lovebuds: ‘You are my life. My world. My love. My everything.’ Alleen al door het lezen hiervan krimp ik in elkaar. De zoetsappigheid die er vanaf druipt, bah! Voor mijn geestesoog verschijnt direct zo'n superklef stel dat de hele pauze door elkaar met misselijkmakende smakgeluiden loopt af te lebberen -je kent ze wel. Door dit soort woorden zou ik bijna zélf zulke naargeestige citaten die ik eerder in mijn blog benoem gaan schrijven, puur als tegenhanger. Bijna…

Tot slot wil ik tegen de miljoenen mensen die quoteaccounts op Instagram volgen zeggen: als jij hiervan geïnspireerd raakt dan is dat alleen maar mooi, maar voor mij heeft het een averechtse werking. Na het lezen van een quote voel ik me óf alleen maar gedeprimeerder, óf ik moet naar een teiltje grijpen vanwege het overdreven romantische taalgebruik. En quotes met inspirerende bedoelingen? Daarvan krijg ik zin om tegen mijn telefoon te schreeuwen: 'Ik bepaal zelf wel of ik een badass ben en of ik zin heb om een betere versie van mezelf  te zijn!'

Moeilijkdoenerig

Bestaan er dan nog wel goede quoteaccounts op Instagram? Jazeker! Altijd als ik ‘een Loesje’ op @loesjevdposters zie, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht, want in tegenstelling tot de andere accounts, zegt Loesje waar het op staat met teksten als: ‘Er wordt teveel abstract gedingest’  Geen wollige liefdesverklaringen of moeilijkdoenerige frasen, maar leuke woordgrapjes over alledaagse onderwerpen. Daar word je toch blij van?

Annemijn is 15 jaar en zit op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Naast (natuurlijk) blogs schrijven, besteedt ze haar vrije tijd aan hockeyen, fotograferen en lezen. Ook heeft ze een leasepony waar ze zo vaak mogelijk naartoe gaat. Al haar hele leven is ze bezig met schrijven, vroeger gewoon voor de lol en nu voor de schoolkrant.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren