Forum Romanum te Rome
Schoolblog

Schoolreisjes saai?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Merel Pechtold
Merel
Pechtold

Waar schoolreisjes op de basisschool bestonden uit een middagje Boerengolf of een dagje Beekse Bergen met de hele klas, zo werd dat op de middelbare ingewisseld voor een 'themapark' in Alphen aan de Rijn, of, zoals in mijn geval, een educatieve 'excursie' naar de klassieke stad Rome. Ontzettend nuttig en verantwoord. Maar zeg nou zelf: waar zou jij voor kiezen?

'Excursie', daar gaat het al mis. Waar heb je meer zin in: een fijn schoolreisje naar een gezellig park, of een 'excursie', 'om opgedane kennis te uiten'? Het enthousiasme dát je op had weten te brengen, wordt zo meteen de grond ingedrukt.

Al met al lijken schoolreisjes er op de middelbare school in ieder geval niet leuker op te zijn geworden. Leerzamer, dat wel, maar dat deed eersteklasser-mij vooral roepen 'dat alles altijd maar educatief moet zijn'.

Schoolreisjes waren 'wel prima' (want: geen school), maar nou ook weer niet het hoogtepunt van ons jaar. Toen De Grote Reis van mijn hele gymnasiumcarrière, de reis naar Rome, dus in zicht kwam, was ik niet per se uitbundig enthousiast maanden van tevoren aan het roepen dat ik er zo ontzettend veel zin in had. Ik moest het allemaal nog zien.

Rome, the city of love
Afijn, na 24 uur bussen (= eten, slapen, Koehandelen, film kijken, melodramatisch uit het raam naar het veranderende landschap kijken), belandden wij afgelopen week met klas 5 in hartje Rome. Een stad waar je doodgegooid wordt met selfiestickverkopers, pizzatentjes en musea. Daar moest ik wel verschrikkelijk verliefd op worden.

In plaats van zuchtend-ongeduldig een beetje langs de kant te staan gapen bij een 'nuttige' presentatie tijdens een schoolreisje waar het meer ging om wie de lekkerste snoepjes voor de busreis had meegenomen (Gouden Tip: zoetzure van RedBand), huppelde ik nu met mijn gedachten door het prachtige Rome en draaide mijn hoofd op volle toeren om maar zo veel mogelijk informatie op te nemen van iets wat zo ontzettend mooi en interessant was. Razend enthousiast werd ik van het mausoleum van Augustus. ik liet me meeslepen door de bijster interessante verhalen van mijn bijster interessante leraar Klassieke Talen.

Midweekje skiën
Mijn Romereis was wel het hoogtepunt van 'educatief', maar tevens het hoogtepunt van alle schoolreisjes en excursies die ik ooit heb gehad. Ik bedoel maar: een lekker zinloos schoolreisje, dat is wel leuk, maar veel heb je daar niet aan. Je kunt wel een midweekje skiën met school in Oostenrijk, maar dan ga je toch liever met je vrienden zélf dat midweekje skiën, en laat je school lekker thuis? Wat zo leuk is aan een schoolreisje, is dat je de kennis die je in de voorgaande jaren hebt opgedaan eens kunt uiten, in real life zien waar je eerder alleen over hebt gelezen, en dat dan samen met je vrienden en klasgenoten in een supertoffe reis.

Boerengolfen op de basisschool; vooral doen, hartstikke leuk. Maar als het er écht op aankomt, mag een schoolreisje in latere tijden wat mij betreft wel een beetje meer inhoud hebben. Blijkbaar hebben al die zogenaamde 'excursies' van mijn school hun vruchten afgeworpen en heb ik mijn verwachtingen van wat een schoolreisje moet zijn behoorlijk aangescherpt.

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren