Blog

Schrijf een dagboek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Beroemde mensen doen het en ook in films en in boeken gebeurt het geregeld. Toch wordt er vaak verbaasd gereageerd als ik vertel dat ik een dagboek bijhoud. 

‘Echt?’ vragen mensen dan. En de verbazing groeit als ik vertel dat ik er al een aantal heb volgeschreven. De meesten zeggen dan dat het bij hen bij aan aantal mislukte pogingen is gebleven. ‘Dan deed ik het twee, drie dagen en vervolgens stopte ik er weer voor jaren mee.’ Ik knik begrijpelijk.

Weinig te melden

Geloof me, ik ben ook niet zo’n trouwe schrijver als ik zou willen zijn. Ik heb soms ook niet zo veel te melden of ik vergeet het. Mijn beste advies is: ook als je niet veel te melden heb, schrijf dan toch. Grote kans dat er meer uit je pen komt dan je in eerste instantie dacht. En als je het dagelijks vergeet, plan dan een vast half uurtje in de dag in voor een mogelijke dagboeksessie. Het kan je veel moois opleveren, en in de volgende alinea's vertel ik je waarom.

Problemen analyseren

Ik merk dat ik rustig word van schrijven. Het helpt me om na te denken. Ben ik bijvoorbeeld boos omdat een goede vriend met m’n beste vriendin gaat, dan schrijf ik niet alleen dát ik boos ben. Maar ook waarom het zoveel met me doet. En het laat me nadenken over of ik wel boos wil zijn op degenen van wie ik het meest houd. Schrijven vermindert zo ook stress en geeft me meer energie voor de dingen die er daadwerkelijk toe doen. Da komt omdat ik mijn piekergedachten heb opgeschreven. En natuurlijk werkt dit voor iedereen anders. Misschien word jij wel ongelukkig wanneer je pessimistische gedachten op papier zet, maar je kunt altijd een poging wagen.

Teruglezen

Schrijven in mijn dagboek zorgt ook nog eens voor opluchting. Omdat ik niet zo’n enorme prater ben is het fijn om dingen van me af te schrijven. Zo hoef ik het er niet direct met iemand over te hebben en ben ik mijn emoties beter de baas als ik er wel over praat.

Dan nog een laatste voordeel van een dagboek bijhouden. Het is fantastisch om krabbels terug te lezen van je veertienjarige zelf. Leuk voor je toekomstige zelf. En misschien voor heel veel anderen mocht je ooit beroemd worden. 

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren