Sinterklaas blog
Blog

Sinterklaas vieren: toen en nu

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Het Sinterklaasfeest vierde je vroeger op de basisschool altijd met de klas. En nu? In de bovenbouw van de middelbare school wordt er nauwelijks meer aandacht aan besteed. Tijd om een paar mooie - en vooral herkenbare - herinneringen op te halen!

Al ver van te voren wordt aangekondigd dat er ‘dit jaar op 5 december weer een surprisemiddag is om Sinterklaas te vieren’. Toen ik op de basisschool zat, vulden we lijstjes in, alsof het een vriendenboekje was. Hobby’s zodat de Sint iets had om in het gedicht over te schrijven, en je favoriete kleur én dier zodat jouw Sint handvatten had om een surprise te maken. En dan vervolgens heel verbaasd opkijken als je een blauwe hond kreeg, natuurlijk. Was totáál niet te verwachten!

Lootjes

Het belangrijkste onderdeel van het hele feest was ofwel proberen geheim te houden wie je hebt getrokken. O proberen om alles uit te puzzelen: wie heeft wie getrokken? Op het laatste moment deed dat er allemaal niet meer toe, want op De Grote Dag kwam je ’s ochtends aanzetten met je pietenmutsje op en je knutselwerkje in een vuilniszak. Dan wist iedereen natuurlijk welke surprise je had gemaakt, want iedereen zag wat je in je handen had toen je de klas binnen kwam.

Gedurende de dag ging de deur meerdere keren open en strooiden 'pieten' een handvol kruidnoten het lokaal in. Aan het einde van de dag lagen ze allemaal verkruimeld op de grond, want helemaal kapot gestampt. Gelukkig vond niemand het erg om de vloer te vegen na zo’n leuke dag.

Cliché openingszinnen

Hoe anders gaat dat tegenwoordig. Via lootjestrekken.nl trekken we automatisch lootjes en we gebruiken online rijmwoordenboeken (stiekem een heel handig hulpmiddel) om de leukste gedichten uit onze mouw te schudden.

Maar daarmee zijn de cliché openingszinnen van je gedicht Sint zat eens te denken… vaak nog niet verdwenen. En hoewel ik de verjaardag van de Sint niet meer vier met cadeaus, surprises en gedichten, blijft het wel een reden om samen te komen met familie en vrienden. En om kruidnoten te eten, natuurlijk!

Sinds ze kan lezen, is Femke (17) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren