Blog

Slechte keus: spotgoedkoop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

'Doe maar', 'Waarom ook niet?', en 'Het kost toch niet veel'. Drie onschuldige zinnen, zou je zeggen. Maar deze zinnen kunnen voor een hoop problemen (en een hoop rommel) zorgen. Hoe goedkoper iets is, hoe meer ik in de problemen raak.

Op vakantie in Engeland heb ik deze zomer zeventien boeken gekocht. Ze-ven-tien. Waarom? Tsja… ze waren heel erg goedkoop! In tweedehandswinkels heb je voor twee pond al een exemplaar. 'Doe maar!' 'Waarom ook niet?' 'Het kost toch niet veel!', waren dus zinnen die vaak mijn mond verlieten. En elke keer verliet ik zo'n winkel met een volle tas.

Minder gevolgen (of toch niet)
Maar hoe komt dit nou? Waarom kopen we zo snel zo veel dingen als ze goedkoop zijn, terwijl we ze helemaal niet nodig hebben? Misschien omdat er voor ons gevoel minder gevolgen zijn als we het product uiteindelijk niet gebruiken of niet leuk vinden. Omdat het minder kost, maakt het ook minder uit als het stof ligt te vangen onder je bed. Of misschien komt het door dat fijne gevoel als je iets voor een lage prijs hebt kunnen kopen. En dat is op zich niet erg.

Het wordt pas erg als je dit heel veel gaat doen. Stapels hebbedingetjes van de Action, een lege portemonnee en een kast vol spullen die je nooit gebruikt. Je hebt niet meer genoeg plek op je bureau en je krijgt de spullen nergens kwijt. Maar weggooien? Nee, dat is zonde!

​Oplossing(?)
Wat valt hieraan te doen? 'Bewust omgaan met je geld' is al oude koek, dat heeft iedereen al veel te vaak gehoord. Helaas klopt het wel. Als dat niet je sterkste kant is (geeft niet hoor), kun je misschien een toezichthouder instellen. Een vriend, vriendin of familielid vragen met je mee te gaan als je gaat winkelen, om ervoor te zorgen dat je niet al te veel spullen koopt. Wel handig als ze dit dan zelf ook niet doen.

Ook een idee: alleen dure winkels ingaan. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder koopt, maar ook voor een goed gevoel als je de winkel verlaat met lege handen: wat heb je toch veel geld bespaard!

Boek twee
Wat ik voortaan ga doen? Dat is een goede vraag… ik ga eerst maar eens verder in boek twee van de zeventien. Als ik nou elk weekend lees, heb ik alle boeken misschien net vóór de volgende vakantie uit. Of misschien moet ik gewoon mijn moeder vragen om volgend jaar zomer mijn pinpas in beslag te nemen.

Meer lezen van Sanne van der Sterren (15)? Laatst schreef ze ook al De 5 fases van een internetvriendschap en Kort of niet kort: dat is de (Whatsapp-)vraag.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren